Fas3 – en fot in på arbetsmarkanden eller snarare en inlåsning?

Jag är glad att mina kollegor i arbetsmarknadsutskottet Penilla och Lars-Axel under hösten jobbat för en förändring i Fas3. Det var så många som berättade om hur dåligt de mådde för mig i valrörelsen i somras, hur personen brevid hade samma jobb men fick då lön och semester. Men de fick inte de för att de var fas3:are och de gör praktik. Det finns också företag som satt i system att ha Fas3 arbetande hos sig, inte anställd för då kostar de ju utan de ska jobba och staten ska betala.

Tanken må vara god på papper med mer arbetslivserfarenhet och att få in en fot på arbetsmarkanden är bra men vad gör man då när det inte funkar i verkligheten? Jag har fått många mail om hur dåligt folk mår, självmordsfasen har flera kallat den. Det har uppmärksammats en hel del i media sista tiden och det är bra för det gäller att alla politiker får vetskap om hur dåligt folk mår och börjar jobba för en förändring.

När de igår på Tv4 Nyheter talade om fas3 började jag twittra om hur jag kände ”Nu talas om fas 3 i tv4 Nyheter. Många har hört av sig till mig om att fas 3 inte fungerar. Jag tror man måste se över alla faser.” Jag hade sedan en lång diskussion med nyhetschefen på Nyheter24 Eric Rosén. För mig är det viktigt att det sker en förändring det tror jag alla är överens om. Om det sen blir en utredning eller om definitionen av Fas 3 görs om, det får vi se.

Idag kom Penilla Gunther och Lars-Axel Nordell, kristdemokratiska riksdagsledamöter i Arbetsmarknadsutskottet med ett tydligt pressmeddelande. ”Det har blivit inlåsningseffekter av Fas3 istället för en sluss ut på den ordinarie arbetsmarknaden. Vi vill att en granskning av Fas1 och 2 ska göras för att utröna varför så många hamnar i den tredje fasen. Ersättningsnivån till deltagarna behöver höjas, och det behöver bli tydligare vad anordnarna ger för arbetsuppgifter till deltagarna så en utvärdering också kan ske av insatsen.”

Nyheter24 gjorde också en intervju med mig, läs här

Update:

M vill se över reglerna, fokus främst mot arbetsgivare som utnyttjar systemet.

Update II:

Omnämns i Nöjesguiden under Tidens anda som hipp politiker då jag tagit strid mot fas3.  Jag står upp för det jag tror på och blir man då kallad hipp så är det som sagt bara en win-win…

Var social, dela med dig!
, ,