Förbättra möjligheterna för unga att bospara

Idag skickade Erik Slottner och jag ut ett pressmeddelande. På vårt senaste distriktstyrelsemöte beslutade vi att vi ska arbeta för att möjligheten för bosprande för unga ska utredas. Jag har lagt en motion på ämnet, innehöll några ytterligare förslag.

– Många unga har inte råd att köpa en bostad. Ett avdragsgillt bosparande för unga är därför särskilt viktigt. Det bolånetak på 85 procent av bostadens värde som har införts förstärker ytterligare behovet av en sådan reform.

Det säger Caroline Szyber, riksdagsledamot och distriktsordförande för Kristdemokraterna i Stockholm stad, och Erik Slottner, ledamot I stadsbyggnadsnämnden och vice distriktsordförande för Kristdemokraterna i Stockholms stad.

– Vi vill utreda möjligheten till ett bosparande för unga genom en särskild skattestimulans för personer under 34 år. Sedan finansinspektionen i oktober 2010 införde regler om bolånetak blev det ännu svårare för unga och detta speciellt i storstäderna där priserna är höga. Detta sätter många unga i en svår situation, eftersom de ännu inte har lyckats skapa sig ett sparat kapital stort nog för att kunna betala 15 procent av bostadens kostnad.

– Avdragsmöjligheten finns redan bland annat i Norge, där 56 procent av befolkningen mellan 18 och 33 år bosparar. Där låter man unga spara upp till 20 000 norska kronor varje år, med 20 procents skatteavdrag upp till ett tak på 150 000 kronor. Pengarna måste användas till ett bostadsköp, annars beskattas de retroaktivt, säger Caroline Szyber (KD) och Erik Slottner (KD).

Var social, dela med dig!
, , ,