Stryp inflödet till kriminella gäng

I fredags var det debatt om den grova organiserade brottsligheten.

– Det finns inga enkla lösningar. Men det finns mycket vi kan göra. Det gäller att strypa inflödet till kriminella gäng, bryta banan för den som påbörjat en kriminell bana, bekämpa brottsligheten, ge polisen rätt verktyg samt ge stöd till brottsoffer och vittnen. Vi måste visa att kriminalitet inte lönar sig.

-”Det är lättare att gå in i ett gäng än att hitta ett jobb”. Så sa en person i Malmö till mig förra veckan. Att bekämpa arbetslöshet och annat utanförskap är något av det viktigaste vi kan göra för att minska grogrunden för kriminalitet. Det är så otroligt allvarligt när det skapas parallella samhällen.

– Det är sällan det första brott en människa begår är mord eller tunga narkotikabrott. Därför är det av största vikt att unga som begår brott möter en snabb och tydlig reaktion. Det behöver ställas högre krav på kommunerna för att säkerställa att de som dömts till ungdomstjänst kan påbörja den omgående; utförandes relevanta uppgifter. Den som exempelvis förstört något ska hjälpa till att återställa det förstörda. Har man vandaliserat och förstört en offentlig lekplats kan man få vara med och reparera sin skada.

Se anförandet här på video

180462

Läs anförandet här

Skånskan, Sydsvenskan, GP , DN,  Kristianstabladet, Norra SkåneBoråstidning, Ystadallehanda, Kristianstabladet2 skriver om debatten. Citat ur den nämns också i ledare: 

Likaså är snabba och relevanta reaktioner från samhället nödvändiga redan i ung ålder.

Som Caroline Szyber (KD) så väl uttryckte det i gårdagens riksdagsdebatt: ”Har man vandaliserat en lekplats ska man vara med och reparera den.”

Var social, dela med dig!
, ,