Sista dagen i Almedalen sista saffranspannkakan på ett tag?

sol

Ytterligare en intensiv dag i Almedalen avslutade mina dagar där. Väl hemma efter att ha lek och myst med min lilla och nattat så lyssnade jag på statsministern i efterhand, bra tal. Inledningen grymt: ”Någon här i #Almedalen som är född i ett annat land? Tack för att ni valde Sverige!”

Nu har jag hunnit smälta alla intryck från intensiva dagar i Almedalen och bloggat om det. Blev ett inlägg per dag för oj vad många möten, samtal, debatter, seminarier, mingel och oj vad jag talade mycket och lyssnade mycket under dessa dagar.

Sista dagen var jag med i debatt-SM om pensioner, talade om den Alliansgrupp vi haft där vi gått igenom vilken rättspolitik vi går till val på och sen debatt om smuggling av cigaretter. Här kan ni läsa lite om det seminariet
Under debatten lyfte även Caroline Szyber fram att det är viktigt att inte stänga några dörrar.

– Vi måste ha en betydligt bättre dialog och inhämta mer kunskap för att komma tillrätta med problemet. Det finns inte en given lösning, här krävs flera reformer på olika nivåer, samt att frågan idag hanteras av flera olika departement och att ett tydligare samarbete krävs även där.

Det är inte lite pengar det handlar om – polis och tull uppskattar skattebortfallet till miljardbelopp, pengar som i första hand går till att finansiera grov organiserad kriminell verksamhet.

I debatt-SM om pensioner lyfte jag flexibel pensionålder. Inte som en tvång utan möjlighet. Vi har en mycket positiv utveckling i Sverige där vi lever allt längre och dessutom överlag har en god hälsa högt upp i åldrarna. För att vi ska kunna ha ett fungerande och generöst pensionssystem och en god välfärd även i framtiden behöver vi därför arbeta längre. Men fler som jobbar, mer investeringar, tilväxt leder till bättre välfärd och bättre pensioner då det måste in pengar i systemet. Det handlar både om att hjälpa unga att snabbare etablera sig på arbetsmarkanden men också att öka möjligheterna till ett längre arbetsliv och senarelagd pension. Kristdemokraterna vill helst se att pensionsåldern höjs genom att vi möjliggör mer egna val kring pensionsålder och arbetstid. Flexibiliteten måste öka och möjligheten att arbeta deltid och ta ut pension på deltid kan bli bättre.

Det egna ansvaret när det gäller tjänstepensioner och privat pensionssparande måste uppvärderas. Men det är viktigt att vara ärlig att det är ett komplext system och allt för få, främst unga, bryr sig om något så viktigt som sin pension. Långsiktig stabilitet, rättvisa mellan generationer och en rak koppling mellan vad som löpande
betalas in till systemet och vad man får ut i pension är grunden för uppgörelsen.

Det var mycket tal om jämställdhet i Almedalen och vad som än händer i Kristdemokraterna den dagen då vi byter partiledare är en sak säker, vi har duktiga kvinnor och vi kan utan kvotering. Sydsvenskan skriver att det är kvinnornas tur framöver. ”Nu kan även KD vara moget för en kvinna. Kanske Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, eller Caroline Szyber, riksdagsledamot från Stockholm.”

Som sagt många bra möten, intressanta samtal, debatter, seminarier, utfrågningar, intervjuer och poddradio i Almedalen för mig är och förblir dock Gotland = god saffranspannkaka. Tipsa gärna om ett bra recept så jag inte behöver nga ett år igen.

Nu ladda batterierna inför kommande valrörelse! Mysa med min lilla familj, titta tillbaka på ett händelserik och underbart år men framförallt blicka framåt!!!

Var social, dela med dig!
, ,