Att vara supporter är inte detsamma som huligan

Igår föreläste jag för AIK-supporterakademin om påverkan. Opinionsbildning från dem kommer framöver. Remissvar, artiklar, motioner mm

Lite om den debatt jag var aktiv i under förra mandatperioden
Fotbollen är i dag en av Sveriges största folkrörelser med ungefär en miljon medlemmar i Svenska fotbollsförbundet. Mycket är sig likt inför fotbollsstarten. Men en sak är ny för i år. Under AIK, Djurgården och Hammarbys hemmapremiärer har polisen för första gången möjlighet att ta betalt för bevakningen av arrangemangen. Anledningen till detta är att klubbarna är aktiebolag.

Detta är helt orimligt. Lösningen på huliganismen ligger inte i att godtyckligt ta betalt av vissa klubbar. Det riskerar att skapa ett samhälle som i första hand utgår från klubbarnas betalningsförmåga i stället för deras behov. Klubbarna betalar redan skatt och andra avgifter.

Dessutom behöver bara de klubbar som är aktiebolag betala. Ett flertal fotbollsklubbar i Sverige är inte aktiebolag och behöver då enligt polisens nya regelverk inte betala. Är det då rimligt att polisen kan ta betalt av Stockholmsklubbarna? Nej det är det inte. Det är både orimligt och oroande att polisen nu har möjlighet att skicka notan till Stockholmsklubbarna. Polisen är ingen privatverksamhet som vi kan ”beställa” när det passar, det är därför vi gemensamt betalar polisverksamheten via vår skattsedel. Vad man än tycker om polisbevakningen runt derbymatcher så blir argumentationen kring betalningen helt orimlig. De flesta huliganproblem runt fotbollsmatcher sker utanför arenan, och till och med flera kilometer därifrån.

Läs mer på
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/sport/article14608764.ab

http://nyheter24.se/nyheter/politik/731247-fler-politiker-maste-ga-pa-fotboll

Var social, dela med dig!
,