Bostadspolitiken på allas läppar

Har varit flera debatter denna höst om bostadsmarknaden. Debatten om hushållens skuldsättning är intensiv. Debatten handlar om allt ifrån förslag på avtrappning av ränteavdrag till begräsningar i hur mycket hushållen ska få låna. Förr några veckor sedan var det deadline för remissinstanserna att säga sitt om det nya förslaget på amorteringskrav.

En hos Sveriges byggindustrier
Under ett seminarium i serien ”Forum för bostäder och infrastruktur” diskuterades hyressättningssystemet. Maria Pleiborn från WSP och Jonas Frycklund från Svenskt Näringsliv presenterade två rapporter om bruksvärdessystemet.
Caroline Szyber (kd) och Mariell Juhlin, chefekonom på Hyresgästföreningen kommenterade rapporterna och debatterade frågan. De var dock överens om att man inte kan se hyressättningssystemet som en isolerad händelse utan måste ta ett helhetsgrepp på bostadspolitiken. De önskade en blocköverskridande långsiktig överenskommelse.
Läs här och hos Hem och hyra
Caroline Szyber, Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson, menade att vi måste våga se över hyressättningen. Däremot vill hon inte se särskilda bostäder för fattiga, så kallad social housing, som finns i de flesta europeiska länder och som nyligen föreslogs av Boverket.

– Det är ett problem att det inte finns bra statistik. Men känslan hos många, att det inte skiljer något mellan en lägenhet i innerstan och tolv tunnelbanestationer ut, är ett problem.

En hos Bofrämjandet där debatten handlade om bosparande för unga, om startlån med internationell utblick. Norge har exempelvis en hel annan syn på det ägda boendet.
Klar var dock: Det behöver tas ett helhetsgrepp på hela bostadsfrågan – över den politiska blockgränsen.

Imorgon budgetdebatt i riksdagen och på tisdag debatt hos HSB
FRUKOSTSEMINARIUM HOS HSB: BOSTADSKRIS OCH SKULDDEBATT – HUR LÖSER VI EKVATIONEN?

Förslag på avtrappning av ränteavdragen, begränsningar i hur mycket hushållen får låna och nytt amorteringskrav diskuteras. Debatten om hushållens skuldsättning är minst sagt intensiv.

Parallellt pågår sedan länge debatten om hur bostadsbyggandet behöver öka avsevärt. Bostadsbristen är djupt rotad och skär genom hela samhället. Dagens flyktingsituation innebär dessutom att behovet av fler bostäder kommer att öka ytterligare. Situationen är sammantaget svår. Frågorna är flera.
Därför bjuder vi nu in till frukostseminarium under rubriken Bostadskris och skulddebatt – hur löser vi ekvationen?
Varmt välkommen att delta på vårt frukostseminarium tisdagen den 8 december kl 8.00–8.45 på Fleminggatan 41. Frukost serveras från kl 7.30.

MEDVERKANDE
Caroline Szyber, ordförande Civilutskottet och bostadspolitisk talesperson (KD)
Emma Persson, boendeekonom SBAB
Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke
Anders Lago, förbundsordförande HSB
Fler deltagare tillkommer
TID OCH PLATS
Tisdag den 8 december
Klockan 8.00–8.45 (Frukost från kl 7.30)
HSB-salen, Fleminggatan 41, Stockholm

Var social, dela med dig!