Kreditsamhället är under ständig utveckling

Skrev på Dagens samhälle med partikollegan Penilla Gunther

Livslång skuldsättning kan drabba vem som helst. Kreditsamhället är under ständig utveckling. Krediter ökar möjligheterna för hushållen att planera sin ekonomi men riskerar också att bidra till överskuldsättning.

Synen på konsumtion och krediter har förändrats under åren och i dag lånar svenskarna allt mer. Svenska hushåll är högt skuldsatta, såväl i ett historiskt som i ett internationellt perspektiv. Att hamna i skuldfällan och i värsta fall överskuldsättning är förödande för den enskilde.

Livslång skuldsättning med anmärkning hos Kronofogden på grund av skilsmässa, företagande eller till exempel långvarig sjukdom eller arbetslöshet, kan drabba i stort sett vem som helst, men få pratar om det. De så kallade evighetsgäldenärerna har blivit allt fler, och räknas till över hundratusen personer.

Även om avbetalningen till Kronofogden kan kännas tung och seglivad är det ingenting i jämförelse med betalningsanmärkningens övriga konsekvenser. Den med betalningsanmärkning upplever sig lätt vara dömd till en svartlistad tillvaro i tre långa år. Anmärkningen leder till att man är hindrad från att skriva hyreskontrakt, skaffa bankkort, telefon- eller internetabonnemang och kan även höja priset på hemförsäkringen. Ett sms som tar en minut att skriva kan alltså resultera i flera års svartlistning.

Att leva utanför det som du och jag tycker är fullständigt normalt; eget mobilabonnemang, kunna hyra en släpvagn på macken, eller checka in på hotell, är tyvärr inte möjligt för många fler svenskar än vad vi vill tro.

Det handlar i grund och botten om att sätta en gräns för skuldsättningen. Hur många år ska fordringsägare kunna stå på kö för att få ut några kronor av en person för en skuld som kanske nästintill ingen kommer ihåg på företagen, men som finns kvar som en fordran i datasystemet?

En ansökan om skuldsanering kan göras till Kronofogdemyndigheten, som om den beviljas, ger möjlighet att få ett förbehållsbelopp och därutöver att betala på sin skuld efter förmåga under fem år. Därefter skrivs skulden av.

Detta är troligtvis fler berättigade till än vad man trott, men alla har inte orken att ta tag i sin situation eftersom det pågått under så lång tid. Det ska också påpekas, att den som är satt under utmätning hos Kronofogden, inte får äga någonting av värde – man får behålla det nödvändigaste för att klara vardagen.

Att vara evighetsgäldenär har utretts och diskuterats – nu är tiden verkligen inne för en förändring så fler svenskar får en möjlighet att starta om och komma in i samhällsgemenskapen. Skulder ska kunna skrivas av efter visst antal år eller viss summa inbetalt. Rädslan för att hamna i en livslång skuldsättning får inte hindra människor från att våga starta och driva företag, eller för att bli arbetslös och/eller sjuk.

För att öka möjligheten att bli skuldfri på sikt föreslog en utredning att slutlig preskription införs efter drygt 15 år för fordringar som fastställts av Kronofogdemyndigheten eller i domstol. Kristdemokraterna anser att utredningens slutsatser om en slutlig preskriptionstid bör övervägas för lagstiftning.

Det är inte lätta frågor men när människors tragiska livsöden säljs från borgenär till borgenär så de till slut knappt vet vem de är skyldiga pengar då måste politiken göra något.

Målsättningen bör vara det som fungerar bäst för att skapa en återhållsam men tillgänglig lånemarknad. Kristdemokraterna anser att räntetak är värt att överväga.

Penilla Gunther, riksdagsledamot (KD), Näringsutskottet
Caroline Szyber, riksdagsledamot (KD), ordförande civilutskottet

Var social, dela med dig!