Företagspraktik

I fredags hade jag en väldigt lärorik dag hos Tengbom! En företagspraktik som gjort att jag lärt mig mycket om arkitektens roll i processen och fått bra input på när lagstiftning inte hängt med. #bopol #arkpol
Idag gör jag en företagspraktik hos Fogia.

Sommarsemestern är förbi och alla måsten är tillbaka. Många har säkert tänkt tanken att några dagar till med ledighet hade varit skönt. Men för den som inte har ett jobb att går till är sysslolösheten förödande.

I morgon, tisdag, öppnar riksdagen upp för ett nytt år och Stefan Löfven ger sin regeringsförklaring. Högst på agendan måste vara hur fler ska ha ett jobb att gå till. Vi har nu unga som går ut i vuxenlivet utan framtidstro och nyanlända som hänvisas till passivitet. Det är ohållbart.

Löfvens senaste idé om att tvinga ministrar att anställa personer via sina myndigheter är oseriös. De så kallade Traineejobben likaså. Det är Sveriges företagare som skapar jobben. De ser möjligheterna om rätt förutsättningar finns. Ska regeringen ens komma halvvägs till målet om EU:s lägsta arbetslöshet måste de börja lyssna, på inte minst våra småförtagare.

Vi måste våga tänka brett, att kombinera utbildning och jobb är en sak som skulle underlätta en fot in på arbetsmarknaden. Det är bättre att få arbetserfarenhet, men lite lägre lön de första åren, än inget jobb alls.

De länder inom EU som kännetecknas av låg arbetslöshet, exempelvis Tyskland, har en större andel enklare jobb. Alltså jobb som inte kräver någon högre utbildning eller endast grundläggande sådan. Sverige är det land inom EU som har lägst andel enklare jobb. Under hela 2000-talet har ingångslönerna i Sverige stigit snabbare än övriga löner, vilket i slutändan gör det dyrt att anställa en oerfaren person.

För att underlätta möjligheten att anställa föreslår Kristdemokraterna en ny anställningsform, så kallad introduktionsanställning. Den är precis som en vanlig anställning med den enda skillnaden att ingångslönen får vara 75 procent av lägsta lön eller ingångslön enligt kollektivavtal. Arbetsgivaren ska samtidigt ge utbildning eller arbetsintroduktion på 25 procent av tiden, på jobbet. Målet är att det ska vara enkelt att anställa. Ingen byråkrati via arbetsförmedlingen, och inte heller några bidrag som de måste granska. Efter fem år ska man ha nått ordinarie lönenivå.

Det är ett av de förslag jag ta med mig när jag idag besöker Fogia. Över hela landet görs det denna måndag besök av kristdemokrater på olika företag. Företag som ger jobb och skulle kunna anställa ännu fler med rätt förutsättningar. Vi kan inte vänta in en handlingsförlamad regering. Fler jobb måste fram nu. Vår hälsning till Löfven blir därför: Sluta krångla till det för våra arbetsgivare. Inför Kristdemokraternas förslag om introduktionsanställningar snarast. #jobbskapande

Var social, dela med dig!