Valfrihet för alla

Idag var vi några som kampanjade i Fältöversten på Östermalm.

De flesta som stannade till för att prata ville tala om valfrihet i äldreomsorgen. Det finns mycket som jag kunde lyfta fram som hänt på området.

Tack vare äldreministern Maria Larsson och alliansen har Lagen om valfrihet – lov– införts. Det ska vara en självklarhet att man som äldre får bestämma över sin vardag, var man vill bo och vem som ska hjälpa till med exempelvis morgonduschen. Att man har ett fritt val. Lagen om valfrihet gör det möjligt för alla att själva bestämma vem som ska utföra vård- och omsorgstjänster, när vi behöver hjälp och framför allt när vi blir äldre. Kristdemokraterna vill öka äldre människors valfrihet, förbättra kvaliteten i vården och se till att alla människor får en värdig äldreomsorg.

För några veckor sedan presenterade regeringen en värdighetsgaranti inom äldrevården, som har till syfte att de äldre ska få mer inflytande även i slutet av sitt liv, exempelvis om man vill få vård hemma ska man få det. Värdighetsgarantin ska tydliggöra vad de äldre och deras anhöriga kan förvänta sig av äldreomsorgen. Utgångspunkten är att äldre ska kunna fortsätta leva sina liv utan att behöva göra avkall på sin identitet och integritet.

Var social, dela med dig!
, , ,