Äldre känner sig otrygga såväl på våra gator som i sina egna hem

För en tid sedan berättade min förra granne om sin oro och känsla av otrygghet för mig när hon fick veta jag var politiker.

– Jag har inte handväska längre utan axelväska så de unga killarna inte ska rycka väskan ur mina händer. Två väninnor till mig har blivit utsatta för väskryckning på senaste tiden och det är inte enbart utomhus jag är rädd, även i mitt eget hem. Det måste du göra något åt, de talar allt för lite om brotten där offret är äldre.

Min förra granne är inte ensam med sin oro. Åldringsbrotten har ökat på senaste tiden. Åldringsbrott definieras enligt Brottsförebyggande Rådets som brott riktade mot en person som har nedsatt motståndskraft till följd av hög ålder och fysiskt- eller psykiskt funktionshinder, vilket gärningsmannen utnyttjar. Det skrev i höstas en hel del i lokaltidningen om hur äldre blev rånade i sina hem. Någon ringde på ringklockan och  låtsades ha låst sig ut och ville låna telefonen, andra utgav sig för att vara från comhem och skulle kolla tv mm. Väl inne i lägenheterna tvingade de äldre att ge dem sina smycken och kontanter. Idag kan man läsa i Svd hur en kvinna blivit lurad att hon skulle få en present och gärningsmännen sedan trängt sig in i hennes lägenhet, bundit henne och begärt hennes pinkod till bannkortet – men kvinnan blev för chockad för att kunna tala. Gärningsmännen tog med sig anndra värdesaker från lägenheten och lämnade henne sedan i soffan bunden och med ögonbindel. På senaste tiden har man kunnat läsa en hel del om åldringsbrott i tidningarna, från Norr till Söder har äldre utsatts.

Åldringsbrotten i Sverige ökar, men också ute i övriga Europa. De handlar om ligor som lurar äldre. Brotten är ofta svåra att utreda samtidigt som bristande resurser har lett till internt kritik inom polisen. Kritiken har lett till att rikspolischef Bengt Svensson nu låter utreda en mobil polisresurs som bl.a. ska fokusera på åldringsbrotten.

Jag ser detta som ett första steg och tycker det är viktigt att det görs extra satsningar av polisen att alla känner sig trygga på våra gator, och ingen ska vara känna sig otrygg i sitt eget hem. I Göteborg har Bostadsbolagen i Framtidenkoncernen och polisen inlett en kampanj mot åldringsbrott. Jag vill gärna se fler kampanjer av detta slag runt om i landet. Det är viktigt att så många brott som möjligt klaras upp så våra äldre ska känna sig trygga och att samhället bryr sig.

Var social, dela med dig!