Prioritera vardagsbrotten

Din cykel blir stulen – anmäler du?

Hur förtroendeingivande är det när man inser att ens polisanmälan bara läggs i den stora högen hos polisen? Vill man då anmäla den stöld man utsatts för? Känslan är när man sitter i telefonkö att det knappt är värt det – det kommer ändå inte hända något. Det är ett småbrott, ett vardagsbrott, ett oprioriterat brott. Dessa brott ökar men prioriteras inte, vilket ökar oron. Jag blev väldigt glad när jag imorse läste den läsvärda artikeln i dagens Sydsvenskan av Göran Hägglund, Inger Davidson och Otto von Arnold:

”Kristdemokraterna har länge prioriterat rättsfrågorna, och i regeringsställning har vi varit med om att göra den största satsningen i modern tid på polisen. Vi är på rätt väg, även om vi behöver göra mer åt både resursfrågan och polisens organisation. Ändå är det uppenbart att människors oro över den nära brottsligheten har satts på undantag.

Runt om i Sverige finns en utbredd känsla av att rättsväsendet inte prioriterar vardagsbrottsligheten. Visst finns det goda exempel på hur fler poliser används för att prioritera det småbus som kan förpesta livet för vanligt folk, men på det hela taget står vi med ett förtroendeproblem.

Med fler lokalt förankrade närpoliser ökar också polisens synlighet vilket i sig både skapar trygghet och verkar förebyggande. Polisen blir en naturlig del av lokalsamhället. Det skall inte vara ett långt steg att kontakta polisen när man haft inbrott i källarförrådet eller blivit bestulen på sin plånbok.


Mobila polisstationer och närpolis är viktigt. Tack vare Kristdemokraterna och övriga Alliansen finns idag fler poliser på gator och torg som garanterar den tryggheten. Vi prioriterar medborgarnas trygghet. Polisen skall vara närvarande och inte frånvarande. Att förebygga brott måste prioriteras. Närpolisens syfte är ökad trygghet. Genom en ökad närhet mellan polis och medborgare ges möjlighet till tidiga, snabba och förebyggande insatser. Polisen måste bli mer synlig för medborgaren.

Jag vill att vi inom en snar framtid ser fler patrullerande närpoliser som ger medborgarna större tillgänglighet och bidrar till en mer personlig kontakt. Svenska flickor och kvinnor skall inte berövas rätten att vistas utomhus i rädsla för övergrepp. Unga killar och män ska kunna vistas på gator och torg utan att bli nedslagna och få sina mobiltelefoner stulna. Barnfamiljer skall kunna åka på semester utan att få huset länsat av internationella ligor. Våra äldre skall inte behöva oroa sig för stölder och rån. Man ska vilja anmäla och man ska kunna räkna med att få det brott de har utsatts för.

Vi behöver bli bättre på att se till att brott inte lönar sig. Sverige behöver fler och effektivare poliser som har tid även att utreda inbrott i din källare och cykelstölden. Det är viktigt att så många brott som möjligt klaras upp så folk känner sig trygga och det är viktigt att visa att samhället bryr sig. Det ska aldrig kännas meningslöst att ringa polisen om man blivit utsatt för ett brott. Jag känner en stor oro över att förtroendet för polisen minskat och att folk tvekar inför att anmäla brott. Vi måste ta vardagsbrottsligheten på allvar, det är det enda sättet att förebygga tung kriminalitet genom att reagera tidigt och tydligt.

Var social, dela med dig!
,