Ett skrivet namn räknas inte – ett valsystem som inte ser till väljarens intention

Igår eftermiddag hade jag några vänner som ringde till mig och sade att förtrycka valsedlar med namn var slut i vallokalen vid Östermalm biblioteket när de skulle förtidsrösta, de frågade då valförrättaren hur de skulle kunna göra för att personrösta. Denna svarade då att ta en blank partivalsedel och skriva kandidatens namn.

När jag läser på Valmyndighetens hemsida framgår det att de partier som har valsedlar som har förtryckta namn, där räknas inte de handskriva. Jag blir riktigt irriterad. För dem som skrivit namn så borde deras intention tas tillvara på, varför kan valmyndigheten inte redovisa dessa? Jag vet flera som röstat från utlandet och där fanns inga förtryckta och dessutom verkar ju valförrättarna ge fel information. Det är inte valmyndigheten som har ansvar utan alla partier att se till att de förtryckta finns. Vilket innebär att om det är slut hänvisar de då helt felaktigt till att skriva kandidatens namn förhand.

Det borde alltså på de blanka partisedlar tydligt i så fall stå: Denna valsedel kan du endast rösta på parti, går ej att skriva namn på.

När Svt och SR satsat på Valpelj.se och flera tidningar och andra medier samt kändisar tagit ställning för vissa kandidater så måste valmyndigheten se till att alla valförrättare får rätt information som de för vidare men framförallt ha ett system där väljarens vilja sätts i fokus. För många människor kan också ett personligt möte med en politiker göra skilland, man har träffat någon i verkligheten eller följt dem via sociala medier och fått bra kontakt. Har man skrivit partinamn och personnamn borde det finnas listor som även handskrivna prickas av mot. Personvalet idag är inte bra. Ska vi ha personval borde det ju rimligtvis gå på alla sätt inte bara vissa. Ett konsekvent och tydligt system efterlyses!

Det är såväl dåligt för det demokratiska systemet som att det tydligt framgår att mindre partier exempelvis Fi missgynnas. Redan idag är det hög spärr8% för personvalet och det ju inte bra när väljarens vilja inte kommer fram. När jag ringde till valmyndigheten säger de att det är fel att partierna ”skyddar sina listor” då har man inte förstått hur politik fungerar, de är ju självklart så att de flesta partier har en intern process och därför anmäler namn men sedan är det upp till väljarna. Ja i alla fall nästan trodde vi…Sedan började hon tala om små kommuner där folk som inte stod blev invalda, är det detta som ska stå i fokus att Kalle ankapartiet med folk som inte ens ställer upp i valet står i fokus. Man borde se skillnaden mellan kommun, landsting och riksdag i så fall och man borde i största möjliga mån lyssna på väljaren. Med respekt för väljaren och deras val, brukar det så vackert heta men så ser inte verkligheten ut. Jag ser detta som ett klart demokratiskt problem som inte gynnar personvalet. Dessutom tror jag det är farligt att någon som inte brukar rösta blir besviken på systemet när det sedan får veta deras röst inte räknas.

Möjligheten att personkryssa en kandidat i ett val har funnits i Sverige sedan 1998. Det blir allt vanligare för varje val att personkryssa. I det senaste valet, EU-valet i juni 2009, personkryssade 59% av väljarna. Allra vanligast är personkryssandet bland Kristdemokraternas väljare: 75,6% av KD:s väljare valde att personkryssa i EU valet 2009.

Jag kommer jobba för en förändring i vallagen där personvalet kommer fram bättre, samt där det tydligt framgår att Valmyndigheten ska räknas även de valsedlar där folket skrivit namn på föranmälda kandidater. Detta blogginlägg uppmärksammar bara ett av alla problem och i valutvärderingar bör fokus på eventuella ändringar i vallagen också tas med för vi har en chans att se till att det ser annorlunda ut om fyra år.

Så vill ni kryssa mig kom ihåg att ni måste ta en valsedel med förtryckta namn. De magiska numren för mig är:

Nr 6 på riksdagslistan

Kommunlistan: Nr 3 Bromma/Kungsholmen,

nr 8 på Södermalm-Enskede,

nr 15 på Västra Söderort,

nr 30 på Norrmalm-Östermalm-Gamla Stans lista samt

41 på Östra Söderort.

Tack för ditt kryss!

Var social, dela med dig!