Sociala medier i valrörelsen – och efter

Valet avgjordes inte nätet men det erbjöd en ny kanal för dialog med partier och politiker. Många partier gjorde rejäla satsningar på sociala medier inför och under valet. Många anställde en sociala medieredaktör och såg till att partierna kom ut och hjälpe kandidater. Många medier satsade också på social medier. Jag bloggade om detta innan valrörelsen började.

Nu tas sociala medier även med i eftervalsanalyserna och tidningen Kristdemokraten skrev intressant artikel på ämnet:

Det blir därför lite fel när personer som är ansvariga för webbstrategier får sluta sina tjänster efter valet. Egentligen är det nu partierna borde börja etablera sig på nätet och engagera sig i människors behov, inför framtida valrörelser.

Anledningen är enkel. Antalet internetanvändare fortsätter att öka. Halva Sveriges befolkning finns på Facebook. Webben blir alltmer tillgänglig genom mobiltelefoner och handdatorer. Med andra ord: internet betyder alltmer för alltfler. Vi tillbringar mer och mer tid uppkopplade.

Det var som sagt många aktiva i valet på twitter, bloggar och Facebook men en av frågorna som diskuterats en hel del är om folk ska fortsätta efter valet. Flera av partiernas sociala medieredaktörer har fått sluta, även om partierna egentligen behöver dem mer nu nästan mer än tidigare, precis som Kristdemokraten skriver. Nu ska politiker börja, inte sluta, satsa på att lära en ny riksdagsgrupp, nya kommun och landstingspolitiker vikten av dialog. Förutom det viktiga samtalet i verkligheten också inbjuda till samtal och dialog via nätet som ett komplement.

Det är viktigt att aldrig glömma vikten av det verkliga mötet men via internet kan man nå fler och man kan också ge dem en lite större bild än vad som just sades på torget, i den debatten eller under det kortat mötet i valstugan.

Jag kan bara tala för egen del men jag kommer fortsätta att blogga, uppdaterade bloggen en del förra vecka, Caroline Szyber till riksdagen och Kryssa Caroline 2010 blir nu kort och gott Caroline Szyber. Jag kommer fortsätta fördjupa mina politiska tankar här på bloggen. Även facebook fanpages fortsätter tills vidare, har uppdaterat den en hel del men gäller att byta namn. Någon som vet hur man gör det? Jag har mailat Facebook, verkar som ny grupp är enda vägen…Likaså fortsätter jag twittra om det politiska livet och vardagen.

Välkommen att följa bloggen, Facebook, eller på Twitter. Här skriver jag också om mina aktiviteter så ni vet när ni kan få träffa mig IRL också!

Var social, dela med dig!
, , ,