Med anledning av lördagens händelse

Det som skett är mycket allvarligt. Jag håller med statsministern om att än så länge finns långt ifrån alla svar. Det är viktigt att det inte blir för mycket spekulationer, för det kan både försvåra polisens arbete och skapa onödig rädsla hos gemene man. Läget är allvarligt som det är.

Allmänheten får löpande information av polisen. Jag tycker att polisen har varit mycket öppen och gett den information som kan ges, utan att försvåra den pågående utredningen. Den första informationen som kom igår kväll var att en olycka skett i en bil med fyrverkerier. Senare på kvällen framkom att var en självmordsbombare och brottsrubriceringen blev terroristbrott.Ingen vinner på att spekulera eller plocka politiska poäng på denna tragiska och allvarliga händelse.

Update:

Skrivit artikel på Politikerbloggen om lördagens händelse. Läs här

Stå upp för det öppna samhället!
Lördagens terrorattentat i Stockholms innerstad riskerar att sprida hat, splittring, rädsla och främlingsfientlighet i vårt samhälle. Målet med den typ av aktion som inträffade i lördags är förutom att döda oskyldiga människor också att skrämma människor och att påverka vårt öppna samhälle. Om denna händelse får till följd att vi inte vågar röra oss lika fritt i Stockholm eller att vi blir misstänksamma mot varandra så har terroristen eller terroristerna i stor utsträckning lyckats med sitt mål.

Det som skett är mycket allvarligt. Därför är det viktigt att vi nu samlas kring de gemensamma värderingar som bygger ett starkt och öppet samhälle. Att plocka politiska poänger på denna tragiska händelse är inget som samhället är betjänt av. Att komma med uttalanden som ”vad var det vi sa” eller ”äntligen” det gör bara att samhället polariseras och det blir en grogrund för ytterligare hat och främlingsfientlighet. Vi ska inte heller hänge oss till politisk skuldbeläggning där vi försöker skylla denna tragiska händelse på varandras politik.

Det är av vikt att våra principer för rättstaten ligger fast. Balansen mellan det öppna samhället och det brottsförebyggande arbetet är något man måste arbeta med ständigt.

Var social, dela med dig!
,