Nu bär det av mot Vitryssland

Caroline Szyber (KD) åker till Vitryssland som valobservatör med OSSE-delegationen
– Det är av stor vikt att söndagens presidentval i Vitryssland går rätt till och att diktatorn Lukasjenko släpper sitt järngrepp om den vitryska befolkningen. Tidigare val har blivit ihågkomna på grund av valfusk, massprotester och våldsamma polisingripanden. Inför årets val har oberoende tidningar nekats att verka i landet och tillgången till Internet och Facebook har begränsats.

Det säger Caroline Szyber, kristdemokratisk riksdagsledamot från Stockholm, som idag åker till Vitryssland som valobservatör inför presidentvalet den 19 december.

– Det finns en stor risk att det förekommer fusk med förtidsröster där oberoende valobservatörer inte har någon insyn i processen. Att Lukasjenko håller tal till nationen på statlig TV varje dag fram till valdagen samtidigt som oberoende media stoppas är förstås en allvarlig form av valfusk och ett tydligt diktatoriskt inslag i det som man vill kalla ett demokratiskt val. Uppdraget att verka som valobservatör i Vitryssland är därför oerhört viktigt och jag hoppas att detta val kan vända den trend av slutenhet, censur och diktatur som finns i Vitryssland.

– När Europas sista diktatur nu går till val så kan man ta några första steg mot att bli ett öppnare och mer demokratiskt samhälle. Men då måste oberoende media i framtiden få tillåtas verka i landet och oppositionens kandidater måste få möjlighet att kandidera på ett rimligt och rättvist sätt, säger Caroline Szyber.

Var social, dela med dig!