Tal i Kungsträdgården på ljuets högtid – Chanuka

Idag var jag inbjuden att hålla tal i Kungsträdgården där Chanuka firades. Det var mycket folk som åkte skridskor, åt sufganiot (syltmunkar) och dansade till israelisk musik.

Foto av Amnon Lee Israeli

Jag vill börja med att tacka för inbjudan att tala här idag när vi tillsammans firar Chanuka, ljusets högtid. Vår tradition av att tända ljus i denna tid av mörker visar bland annat på människans uppgift att också vara ett ljus och till hjälp för varandra, speciellt i mörka och svåra situationer.

Runt om i vår värld finns mycket lidande, förtryck och svält. Ljusets högtid påminner oss om att vi inte kan sitta likgiltiga inför det. Det är också vårt ansvar att visa solidaritet med dem som inte har det lika gått ställt som oss.

Denna tid på året är speciell på många sätt. Flera olika religioner har viktigas högtider och ljuset står i centrum på många sätt. Det är därför också den tid på året då religionen uppmärksammas mer än annars av många människor.

Jag tror att det är viktigt att förståelsen för religionens betydelse ökar i Sverige. Vi måste bli bättre i Sverige på att tala om religion och att öka kunskapen i frågor som rör religion och religiösa seder. Tyvärr är det nog väldigt få svenskar som känner till att vi nu firar Chanuka. Och i ärlighetens namn så är det nog många svenskar som inte riktigt vet varför man firar jul heller.

Så här borde det självklart inte vara. Religionen är av mycket stor betydelse för många människor. Religionen påverkar hur många människor väljer att leva sitt liv. Med det i bakhuvudet så borde det vara rimligt att kunskaper om Chanuka ska vara allmänbildning precis som kunskaperna om jul.

När jag studerade i USA stod det merry christmas, happy chanukah och happy kwanzaa. Det symboliserar den bredd av firande som sker i december och alla skall uppmärksammas just därför är jag glad att vi är så många som samlats här i Kungsträdgården och uppmärksammar andra på att nu är det chanuka.

Glad chanuka! Chag sameach!

Var social, dela med dig!
,