Inte förbud mot tiggeri

I Sala har alla partier enigt kommit överens om att de vill förbjuda tiggeri. Skulle något bryta mot detta förbud ska det leda till böter. Jag har fått frågan från flera medier och partiets linje på riksnivå är att ett förbjud mot tiggeri som ska leda till böter är för långtgående. Det finns betydligt bättre sätt att komma tillrätta med problem såsom människohandel som ofta lyfta fram som argument. Rikspolisen själva har inte heller lyft fram detta som ett alternativ. På riksnivå verkar vi alla partier utom SD vara överens om att detta inte är rätt väg att gå.

Här är jag med i Ekot om tiggeri http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4468006

Även i Svd

Även Kristdemokraternas Caroline Szyber sågar Salas kommuns initiativ.

– Hade det varit en fråga inom rikspolitiken hade jag helt klart varit emot ett tiggeriförbud. Inget bra förslag och ger nog inga effekter för att lösa sociala problem. Skulle polisen gå ut säga att det är ett bra sätt att krossa människohandeln så skulle vi naturligtvis pröva det. Men det är ingen fråga vi driver nu, säger hon.

fattigdom. Går inte till grunden till problemet. Socialtjänsten har ett stort ansvar att hjälpa människor i sådana här situationer. Det här handlar om människor som är utsatta och som ska ha hjälp och stöd, inte repressalier.

Det finns redan lagstiftning mot ofredande och människohandel som polisen kan använda sig av. Människohandel är också ett prioriterat brott inom polisen. Bara att ha en skrivning med undantag från ”påskkärringar och insamlingar till välgörenhet ska fortfarande få finnas och ej ses som tiggeri”, tycker jag visar hur ogenomtänkt detta är av politiker i Sala. Förbudet kan också vara olagligt. Ordningslagen ska ge stöd för att upprätta ordning men den kan inte vändas för att göra något olagligt som inte är det annars. Ordningslagen ger utrymme till lokala regler för att ”upprätthålla säkerhet och ordning”. Alla dem som säger ”de känner beklämda” av att se folk som tigger. Såhär ser verkligheten ut, vare sig vi gillar den eller inte. Vi politiker ska fokusera på att lösa problemet för ett förbud kommer inte lösa det.

Var social, dela med dig!