Fotbollsdebatten fortsätter i lokaltidningen

Nyligen hölls årets första derby i Stockholm. Många är de olyckskorpar som kraxat och mer än eller mindre räknat med kaos; huligankaos. Och visst blev det kaos, men inte på läktaren. Istället är det på polisens ”sektion” det har utbrutit kaos. Först sade Rikspolisstyrelsens, RPS att klubbarna ska stå för alla kostnader. Sedan innan matchen går Stockholmspolisen ut och säger att DIF inte ska betala för polisiära kostnader utanför matcherna. Dagen efter en lugn match säger RPS säger ”jo de ska de…”. Klubbarna måste få raka besked för att kunna ta ansvar. Vad man än kommer fram till gällande finansiering så tycker vi Kristdemokrater att samma måste gälla för alla arrangemang. Fotbollsklubbarna ska inte betala om inte ishockey eller Stockholms maraton arrangörerna gör det.

Den svenska fotbollsrörelsen präglas av ett stort ideellt engagemang och det råder ingen tvekan om att fotbollen är vårt lands största folkrörelseidrott. Om Allsvenskan 2011 ska bli den folkfest som vi alla vill se, måste vi ta krafttag mot allt våld på och utanför våra arenor i samband med en fotbollsmatch. Men bilden får inte blir så ensidig att det verkar som att fotbollssupportrar är våldssupportrar. Alla vi som älskar fotboll i Stockholm vet att det är oerhört långt ifrån sanningen.

Stockholmsklubbarna har i samverkan med polis och arenaägare tagit viktiga steg för en tryggare miljö på våra arenor.  Kristdemokraterna kommer att arbeta för att beslutsprocessen om tillträdesförbud till arenor ska gå snabbare. Vi kommer också att arbeta för skarpare övervakning inne på arenorna. Det är inte rimligt att fotbollsföreningar, matchvärdar och polis inte ska kunna neka kända våldsverkare tillträde på arenan.

Allsvenskan är framförallt en folk- och familjefest. För att det ska bli ännu tydligare måste klubbar få raka besked om sitt ansvar men också få verktyg att kunna bekämpa det våld som förekommer.

CAROLINE SZYBER

riksdagsledamot och ordförande för Kristdemokraterna i Stockholm stad

ERIK SLOTTNER

biträdande gruppledare i Stockholms stadshus och vice ordförande Kristdemokraterna i Stockholm stad

DANIEL LÅNGSTRÖM

Kristdemokraternas representant i Stockholms idrottsnämnd

Var social, dela med dig!
,