Så förvandlar media fotbollsrörelsen till en våldsrörelse

Redan i helgen skrev jag själv inför Allsvenskan om fotboll. För mig är det viktigt att ta fasta på att den svenska fotbollsrörelsen präglas av ett stort ideellt engagemang och att det inte råder någon tvekan om att fotbollen är vårt lands största folkrörelseidrott. Jag har själv både skrivit debattartikel och bloggat om hur vi som parti ser på det hela. Vi har inte varit ute i frågan speciellt mycket tidigare och för mig som själv är fotbollsintresserad och politiker kändes det naturligt att förtydliga vart vi som parti står samt vad som kan och borde göras för att minska bråk och våld på arenorna. Fokus för min del var att det är skillnad på supportrar och kända våldsverkare, och att de är de senare som diskussionen bör fokusera på. Det är likaså de senare som ska kunna stängas ute från matcher och detta måste bli enklare.

Allsvenskan har inte ens börjat och redan innan har alla dömt ut säsongen och att det enbart kommer handla om problem med läktarvåld och huliganism. Vad hände med att man enbart är en ivrig fotbollsentusiast och supporter? Vad hände med att Allsvenskan är en folk- och familjefest? Jag skriver därför idag på Second Opinion Så förvandlar media fotbollsrörelsen till en våldsrörelse. 

I måndags var det så äntligen dags för derby i Stockholm. Många är de olyckskorpar som kraxat och mer än eller mindre räknat med kaos; huligankaos. Och visst blev det kaos, men inte på läktaren. Istället är det på polisens ”sektion” det har utbrutit kaos. Först sade Rikspolisstyrelsens, RPS som Sveriges radio presenterade i fredags att det utkast som nu finns gör tolkning att klubbarna ska stå för allt. Sedan innan matchen går Stockholmspolisen ut och säger att DIF inte ska betala för polisiära kostnader utanför matcherna och sedan dagen efter en lugn match säger RPS säger ”jo de ska de…”. 
Carin Göthblad skriver en debattartikel på DN, den får stå i princip obemött förutom några bloggare och någon enstaka sportjournalist. Media skriver inte alls på samma sätt om exempelvis ishockey, inför säsongstarten där, även fast samma läktarproblematik finns där. Svensk media har en alltför ensidig bild av Allsvenskan. Det skrivs sällan om det positiva med en världssport som förenar och när man i andra länder talar om att fotbolls-VM borde få Nobelsfredspris, sökes i Sverige entusiasmen i avarter såsom våld, bråk och polisinsatser. Media ger bilden av att alla supportrar är våldssupportrar. Måndagens derby visar att derby inte innebära våld – fotboll är en folkrörelse inte en våldsrörelse. Läs hela artikeln här

Update:

Dif föreslår fotoregister. Kanske är detta enda vägen och bra att det är fotbollsklubben själv som föreslår det.

Var social, dela med dig!
, ,