Kända våldsverkare ska nekas tillträde till arenor

Idag skriver jag tillsammans med Erik Slottner, vice gruppledare i Stadshuset, och Daniel Långström, ledamot i Idrottsnämnden i Stockholm om läktarvåldet inför kommande Allsvenskan.

Nu drar den allsvenska säsongen igång på allvar och en väntan är över för alla hoppfulla och ivriga fotbollsentusiaster och supportrar. I samband med premiärmatcherna vill vi flagga för arbetet med en positiv fotbolls- och läktarkultur under den vår och sommar som ligger framför oss. Inget barn ska få en klump i magen inför tanken på att följa med sina föräldrar på ett fotbollsderby. Det är ett angeläget arbete som angår och berör oss alla.

Den svenska fotbollsrörelsen präglas av ett stort ideellt engagemang och det råder ingen tvekan om att fotbollen är vårt lands största folkrörelseidrott. Om Allsvenskan 2011 ska bli den folkfest som vi alla vill se, måste vi ta krafttag mot allt våld på och utanför våra arenor i samband med en fotbollsmatch.

Kristdemokraterna kommer att arbeta för att beslutsprocessen om tillträdesförbud till arenor ska gå snabbare. Vi kommer också att arbeta för skarpare övervakning inne på arenorna. Det är inte rimligt att fotbollsföreningar, matchvärdar och polis inte ska kunna neka kända våldsverkare tillträde på arenan. Vid de tillfällen då åklagare har varit på plats har tillträdesförbud kunnat utverkas samma dag. Det ska dock inte krävas att åklagare står sida vid sida med biljettkontrollanter för att ordning ska råda i samband med match.

Det pågår många positiva projekt för att vi ska uppleva en positiv läktarkultur i Sverige. Ett arbete som är initierat och upprätthålls av våra fotbollsföreningar i samarbete med kommuner och polis. Det är dags att vi på allvar ser över de hinder som försvårar arbetet med trygghet i samband med match. Vi kristdemokrater kommer att arbeta hårt för att den allsvenska säsongen 2011 ska bli en trygg folkfest där ung som gammal ska kunna se sitt hjärtas lag kämpa till seger.

Läs hela artikeln här.

Det har pågått debatt om detta en längre tid och länspolismästare Carin Götblad skriver i DN ”

Några konkreta förslag:

• Klubbarna och arrangörerna måste få föra register över tillträdesförbuden för att kunna tillämpa dem. I dag sätter personuppgiftslagen, PUL, stopp.

• Längsta tiden för ett tillträdesförbud bör höjas från ett till tre år. I England är tillträdesförbuden minst tre år, oftast längre. Där slutar 90 procent av personerna med sin huliganism efter förbudets utgång.

• Tillträdesförbudet bör, som i en del länder, också kunna omfatta andra platser, till exempel krogar där risksupportrarna samlas.

• Ett tillträdesförbud bör gälla andra liknande tillställningar, till exempel ishockey­matcher. Det är oftast samma personer som bär sig illa åt.

• Biljetterna skulle kunna göras personliga och innehavaren fotograferas vid insläppet.”

Jag blev även förvånad över Rikspolisstyrelsens, RPS, utkast som presenterades i SR i fredags.  Jag tycker RPS tolkning att klubbarna ska stå för allt är fel. Klubbarna har ansvar men främst inne på arenan, utanför blir gränsdragningarna svåra och därför behövs dialog. RPS säger i sitt utkast riksdagen säger vi ska tolka lagen så, detta är minst sagt en sanning med modifikation, lagen har funnits sedan 1998 och de har aldrig tolkat den såhär tidigare. Så vill polisen nu ta betalt får de säg de väljer att utnyttja lagen fullt ut, säg inte det är en ny lag eller att vi politiker gett er nya redskap.  Dessutom måste då samma gälla för alla evenemang exempelvis konserter och Stockholm maraton, då hela Stockholm stängs av i 12 timmar. Vad polisens nota för ett derbykalas egentligen kostar vet ingen.

Update:

Vår artikle omnämns i Security User och Dif föreslår fotoregister. Bra det är fotobollsklubben själv som föreslår och jag håller med om att detta kan vara ett bra sätt att kunna avstänga huliganer. Efter gårdagens match Aik mot Assyriska som var tvungen att avbrytas kommer kanske äntligen en mer nyanserad debatt om vad som behövs, för förändringar behövs.

Var social, dela med dig!
, ,