Är cirkeln sluten?

Det finns vissa händelser man kommer ihåg. Vart var du när du fick veta om bombdåden mot 11 september?

Jag själv var då juriststuderande och tillbringade en eftermiddag på riksdagsbiblioteket. Jag kommer ihåg att jag satt och väntade på att kopieringsmaskinen skulle bli ledig, jag försöka slösurfa lite men kom av någon anledning inte in på någon av de stora tidningarnas hemsidor. DN:s startsida kom upp och där en bild på ett brinnande World trade center. Detta tyst bibliotek blev helt plöstligt allt annat än tyst, en riksdagsledamot säger högt ”sätt på tv”, folk sätter på sina telefoner, svarar när dessa ringer, folk talar med varandra. Jag kopierar snabbt klart och åker sedan hem, på tunnelbanan talade folk med varandra, ”ursäkta men vad är det som hänt”, frågar en man och flera för varandra okända passagerar börjar tala med varandra. När jag kommer hem och slår på tv hinner det inte gå mer än några minuter innan jag live ser det andra planet åka in i den andra skyskrapan. Kommentatorn säger det jag tänker: var detta en repris eller var detta ett nytt plan. Tystnad. Det ofattbara svaret kommer, det var ett nytt plan. Tv:n står på, det brinner allt mer och snart rasar dessa enorma skyskrapor ihop.

Imorse när jag vaknade och satte radion hörde nyheten att Usama bin Laden blivit dödad av amerikanska styrkor. Obama höll tal till nationen, läs talet här. Uttalande för Europarådet och från Carl Bildt och Göran Hägglund, som önskat att Bin Ladin hade kunnat ställs inför rätta för sina brott. ”Usama bin Ladin har i tio års tid gäckat det internationella samfundet och undkommit att ställas till svars för sina fruktansvärda brott mot mänskligheten. Att kapitlet bin Ladin nu kommer till ett slut är i sig bra, även om hotet från den internationella terrorismen kvarstår. Det bästa hade varit om bin Ladin kunnat gripas för att ställas inför rätta. När detta nu inte var möjligt, har bin Ladin fått ta konsekvenserna av sina handlingar. Världen har möjligen inte blivit en säkrare plats de senaste timmarna, men signalen att terrorister inte kan gå fria från sina handlingar är viktig, och förhoppningsvis en början på slutet för de internationella terrornätverkens möjligheter att agera.”

Min partikollega Lilith Svensson skriver också bra om detta hämndfokus som tyvärr tagit över för mycket.

Är då cirkeln sluten i och med att Bin Laden dödats? Jag tror inte det, cirkeln må vara sluten men i så fall bara för denna gång. Han har ett stort symbolvärde men terrorismen finns ännu kvar och 11 september har förändrat världen både politisk och gett oss en ny syn på exemeplvis folkrätten och självförsvarsprincipen. Kriget mot terrorismen fortsätter.

Den största terroraktionen i världshistorien genomfördes den 11 september 2001. Då kapades fyra nytankade flygplan och flögs in bland annat World Trade Center i New York. Sverige kan tyckas långt bort från terror, intolerans och fanatism men bakom den lugna (men krackelerande) fasaden vilar faran i vassen. Det fick vi själva uppleva den 11 december förra året.

Efter den 11 september 2001 har många länder fått nya lagar som motiveras med terroristbekämpning. Förslag till nya bestämmelser och nya säkerhetskontroller har i vissa fall medfört intrång i den personliga integriteten. Stater hela världen över har känt att det varit tvungna att välja; integritet eller säkerhet. Flera har varnat att för mycket säkerhet på bekostnad av integriteten kan underminera de fri- och rättigheter man vill skydda. För oss kristdemokrater är det viktigt att det är tydligt var gränsen går mellan integritetsskydd och brottsbekämpning.

Både politisk men också juridisk omdefinierades en hel del efter 11 september, flera olika anti-terrorist lagar stiftades på kort tid. Kristdemokraterna anser att folkrätten förändrats i efterspelet av terrordådet mot USA den 11 september 2001. Kampen mot terrorism är långsiktig och kräver internationell samverkan. Den måste föras med alla tillgängliga medel och samtidigt respektera mänskliga rättigheter. Alla länder har rätt till självförsvar mot internationell terrorism, även med militära medel. Men denna självförsvarsrätt behöver definieras och analyseras kontinuerligt.

Var social, dela med dig!
, , , ,