Litauen hjälper till att bryta grundläggande mänskliga rättigheter

Idag skriver jag på Europaportalen med vikarierande generalsekreterare för Kic och riksdagskollegan Annelie Enochson.

Som EU-land har man förbundit sig att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter både på det egna territoriet och utomlands. Därför känns det så otroligt fel när Litauen nu verkar ha samarbetat med Europas sista diktatur i Belarus (Vitryssland) och därigenom hjälpt regimen att fängsla en av landets främsta människorättsförsvarare.

Det var för några dagar sedan som Ales Bjaljatski arresterades i Belarus, formellt på grund av hans oredovisade medel i en bank i Litauen. Ales Bjaljatski, som under flera år lett människorättscentret Vjasna, nominerats till Nobels fredspris samt mottagit den svenska regeringens Per Anger-pris för humanitära och demokratifrämjande insatser har under många år gått i täten för den belarusiska människorättsrörelsen.

Bjaljatski personligen riskerar nu ett fängelsestraff på sju år och det är få som tror att hans straff är allt annat än politiskt motiverat. Regimen har helt enkelt sett en gyllene möjlighet att komma åt både människorättsorganisationen Vjasna och dess ordförande. Regimen i Minsk drar sig numera inte från några metoder för att tysta ner alla demokratiaktivister och undvika att något liknande demonstrationerna i Nordafrika får fäste i landet. För några veckor sedan röstades nya lagar genom som bland annat förbjuder alla typer av regimkritiska manifestationer, även om de sker utan någon som helst uttalad protest, det vill säga tysta folksamlingar.

Det är i detta läge fullkomligt oförsvarbart och skamligt att vårt grannland Litauen, som självt för några decennier sedan befann sig under förtryck, har hjälpt diktaturen i Belarus. Ett fördömande från svenska UD och EU kan inte komma fort nog och likaså kravet på frisläppande av Bjaljatski och hans likasinnade.

Läs hela artikel här. Jag har hört att även Polen skickat information till belarusiska myndigheter som kommer leda till att Ales Bjaljatski kommer få ett ännu längre fängelsestraff. Likaså har de lämnat ut uppgifter om fler oppotionella.

Update:

Vår artikel gav resultat! Får idag ursäkt av Litauen för sitt beteende mot vitrysk MR-kämpe. Läs ursäkt här

Var social, dela med dig!