Europas sista diktatur allt mer isolerat

I veckan var det ett år sedan jag var valobservatör i Belarus/Vitryssland. Jag har under året bloggat mycket, deltagit i manifestationer, hållit föreläsningar, skrivit artiklar. Tyvärr har allt under året gått åt fel håll och Lukasjenko gör allt för att få tyst på regimkritiker och isolerat landet allt mer.

Jag skrivier på Newsmill

Det har varit ett år där tiden gått åt helt fel håll. Jag följer med stor oro utvecklingen i Belarus. Lukasjenko-regimen har isolerat landet allt mer. OSSE-kontoret tvingades att stänga efter att valresultatet underkänts, oppositionspolitiker och regimkritiker har satts i fängelse, med eller utan rättegångar. Polisen och KGB har använt allt hårdare och mer hänsynslösa metoder för att avskräcka oppositionella från att öppet visa sitt missnöje. Det har varit månader av våld och förföljelse av journalister, oppositionella, människorättsaktivister och andra motståndare till regimen. Journalisten Natalia Radzina och den före detta presidentkandidaten Michalevich har tvingats fly landet efter vittnesmål om bland annat tortyr i KGB:s fängelse. Många demokratiaktivister har dömts till långa fängelsestraff, i farsliknande rättegångar utan bevisning. De är typiska offer för den intolerans mot oliktänkande som råder i dagens Belarus, de riskerar ett långt fängelsestraff enbart för att de utnyttjat sin rätt till yttrandefrihet. Flera av advokaterna som försvarat regimkritiker har förlorat sin advokatlicens.

I april var det ett bombattentat i Minsk tunnelbana som kostade 15 människor livet, om rätt gärningsmän åtalats är det fortfarande många som frågar sig. Som bidrag till Eurovision song contest hånade Lukasjenka oppositionen och det belarusiska folket genom att skicka ett bidrag med texten ”I love Belarus”. ”Jag är fri” sjöng artisten – mer falsk budskap får man leta efter. För några veckor dömdes Ales Bialiatski, Belarus främsta människorättsförsvarare, till fyra och ett halvt år i fängelse samt fick sin egendom konfiskerad. Allt för att han har varit kritisk till bristen på grundläggande mänskligheter rättigheter i Belarus. Rättssystemet i Belarus är sedan länge bara ett spel för galleriet, tänkt att skrämma oppositionen till handlingsförlamning och de enskilda demokratiaktivisterna till kuvad tystnad. Allt större inskränkningar har skett gällande i yttrande-, press-, förenings- och mötesfriheten i landet.

Läs hela artikel här

Var social, dela med dig!
,