Mötesdagar och upprörs av Uppdrag granskning

Haft mötesdagar på den senaste tiden. Idag började jag dagen med ett möte på justitiedepartementet, sen seminarium om socialt företagande som ordnades av min riksdagskollega Penilla Gunther. Sedan möte med svenska ishockey förbundet om Vitryssland ska få ordna ishockey VM 2014. På eftermiddagen möte med ungdomar från Burma. Hann också med styrelsemöte och årsmöte med Kic. 

Avslutar dagen med att kolla Uppdrag granskning om hur TeliaSonera används i dikaturer för att övervaka sitt efter folk. Jag upprörs. Jag sa detta redan när jag kom hem efter att ha varit valobservatör i Belarus/Vitryssland. Alla svenska företag måste tänka på att det är diktaturer de har med. Läs hur fel utveckligen gått i Vitryssland. 

Frågan för mig är vart gränserna för vad ett svenskt telekombolag kan medverka till i diktaturer. Och det är viktigt att svenska företag föregår med gott exempel och ska vara en god kraft. Bör därför självklart inte tillhanda möjligheter för regimen att övervaka sitt egna folk.

DN, DN1, DN2, DN3, svt, Aftonbladet, Aftonbladet1, SvD, SvD1.

Update:

Östruppen skriver bra om TeliaSonera och telekom i diktaturer. Till TeliaSoner säger jag bara att skylla ifrån sig är inte rätt väg.

Var social, dela med dig!