Intervju om utvecklinge mellan Vitryssland och Sverige

Idag ska jag ha möte om Belarus. Jag följer utveckligen i landet mycket nära och den diplomatiska relationen mellan Sverige och Belarus samt från övriga EU.

I senaste numret av Kristdemokraten är jag intervjuad.

Det har uppstått diplomatisk kris mellan Sverige och Vitryssland. Den svenske ambassadören skickades ut ur landet och någon ny tillåts inte tillträda. Den svenska ambassaden i Minsk har stängs, och Vitryssland väljer att även stänga sin ambassad i Stockholm efter att Sverige utvisat ett par diplomater. Starkt engagemang Caroline Szyber, riksdagsledamot, KD, var valobservatör i Vitryssland 2010, och har ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati i diktaturen.

Hon säger att det är viktigt att Sverige fortsätter ha en ambassad, och att ambassadören nu fortsätter arbeta från Stockholm är en bra och viktig markering.

Varför agerar regimen just mot Sverige? Det fnns ju fler länder i EU som är kritiska?

– Sverige är ett av de EU-länder som var tydligast i sin kritik mot regimen efter presidentvalet och har hela tiden varit en stark röst inom EU. Varför Vitryssland väljer att göra som de gör vet jag inte men jag tolkar det som att diktaturregimen känner sig trängd av den tydliga kritik som kommit från Sverige.

– Vår ambassadör har gjort ett mycket bra jobb och uppmärksammat de brott mot mänskliga rättigheter som Vitryssland begår, samt den extremt svåra situationen som råder för oppositionen.

Vad tycker du om utrikesminister Carl Bildts agerande?

– Han har agerat rätt, han har varit tydlig och markerat mot diktaturregimen och dess agerande. Stått upp för det demokratiarbete som Sverige stödjer och varit tydlig i att vi kommer att fortsätta stödja mänskliga rättigheter och arbeta för demokrati i Vitryssland.

Var social, dela med dig!
,