Israel – allt och mycket därtill

Jag tycker om att skriva, debattartiklar blir det mest men jag gillar krönikor också. Att få skriva lite mer fritt om något, kanske till och med lite kommersiellt resereportage. Flera har hört av sig att de tycker om min krönika jag publicerade om Israel i tidningen Menorah.

Läs artikel här.

– Jag vill ha sol och bad men även äventyr, historia och kultur med lite bra shopping, gärna uteliv och god mat. Stortstad blandat med naturområden.  Så sa min vän till mig och undrade vart hon skulle åka med tillägget.

 – Men det finns nog inget ställe som erbjuder allt detta för jag kan inte vara borta längre än en vecka heller.

Jag log och svarade snabbt att det finns visst – Israel – som erbjuder allt detta och mycket därtill. Dessutom är avstånden så pass korta att man kan göra allt detta på en vecka. Det blir visserligen en intensiv vecka men det går.

För att känna panta rei åk till Döda havet, för gröna kullar och en vacker stor sjö åk till Galiléen och Gennesarets sjö, för storstadspulsen i en stad som alltid erbjuder liv och rörelse åk till Tel Aviv. Eller besök Jerusalem där det religiösa livet frodas. Sen är det en speciell känsla att bara se öken så långt ögat kan nå i Negevöken. Eller vila upp dig och känn dig som en turist med solen och dykning i Eilat.

Hela landet är därtill ett museum, vart man än åker finns berättelser att höra om vilka som gått, krigat och bott på marken tidigare. Ett ökenland som bara blommar både av växter men också av kreativitet. Det är inte för inte landet är känt för innovationer och start ups. Israel är hittills den enda demokratin i Mellanöstern med ett parlamentariskt system, yttrandefrihet, pressfrihet, religionsfrihet samt jämlikhet mellan könen och frihet för människor med olika sexuella läggningar. Det märks i den dagligen debatten som sker vart man än befinner sig, alla har åsikter och berättar gärna om dem. Israel är kontrasternas land, störst är kontrasten mellan nattklubbslivet i Tel Aviv och det religiösa centrumet Jerusalem.

Själv älskar jag mest öppenheten och pulsen i Tel Aviv men passar nästan alltid på att också åka till Jerusalem om så bara för en dag. Även om jag varit där flera gånger finns det alltid platser jag vill åka tillbaka till och nya platser att upptäcka. Ibland måste man vara turist i sitt eget land för att förstå hur speciellt det är och allt som finns att se. Så är det med Israel också. När man åker på en utflykt vill man alltid ha mer. Jag kan verkligen längta efter en heldag i Tel Aviv, frukost på något av alla mysiga caféer som finns, tillbringa en stund på stranden, besöka små konstgallerier i Neve Tzedek och avsluta med en stor och god middag i Jaffa.

Den känslan jag får när jag tänker på Israel, som jag åker till i vart fall en gång per år, kommer från alla de lager av historia som blandas, brytpunkterna och längtan, det världsliga och himmelska. Allt finns på denna lilla plätt.

Det är ett perfekt land att åka på semester till för det finns ingen överdriven stress. Middagen börjar när man kommer, det finns inget kösystem utan den som är snabbast på att ta sig fram till kassan får handla först. Vardagen må vara hård men det gör också att folk gärna vill ha fest i vardagen och njuter av livet – för man vet aldrig vad som kan hända. Allt man vet är att det är lätt att njuta av livet i ett land som erbjuder allt och mycket därtill.

Var social, dela med dig!