Telia och Uzbekistan

Intervjuas idag i DI och Telia Soneras affärer i Uzbekistan. Läs intervjun nedan. Jag var kritisk redan i våras efter uppgifter framkom om hur Telia Sonera var del av en stor avlyssningsskandal i Vitryssland.

 Företagen måste ta på sig ett större ansvar än de visat upp de senaste dagarna. Det går inte att bara hänvisa till att lagar följs. Lagstiftningen i ett land som Vitryssland speglar den diktatur som råder, säger Caroline Szyber till DN.se.

Under presidentvalet i december 2010 var Szyber själv på plats i Vitryssland, som medlem av en delegation valobservatörer. Vid ett tillfälle befann sig gruppen på Oktobertorget i huvudstaden Minsk, där oppositionen höll en manifestation.

– Flera av de oppositionella som befann sig där inkallades till förhör. Det visade sig att polisen spårat dem via deras mobiltelefoner – man kunde helt enkelt se var de befann sig, säger Caroline Szyber.

Hon välkomnar finansmarknadsminister Peter Normans initiativ nyligen att kalla till sig Telia Soneras ordförande Anders Narvinger för att från honom få en förklaring till medieuppgifterna om oetiska affärer när telekomtjänster levererats från det av staten delägda bolaget till diktaturens Vitryssland.

Från dagens DI intervju:

”Det är bra att ledningen förstår hur skeptiska många riksdagsledamöter är till hur de gör affärer i Öst”, säger hon.
Caroline Szyber menar att det ligger ett extra stort ansvar på Telia Sonera eftersom bolaget har svenska staten som största ägare.
”Vi trycker hårt på mänskliga rättigheter i vår utrikespolitik. Då måste det också synas i hur vi driver de bolag vi äger”

”Det verkar finnas en stor okunskap om hur utnyttjad man kan bli som utländskt bolag när man verkar i diktaturländer. Som företag har man ett ansvar att ställa frågor och jag har inte intrycket att Telia Sonera verkligen tänkt igenom hur det fungerar i dessa länder.”

Caroline Szyber tycker att svenska företag ska kunna göra affärer också i diktaturer, men att man som företag och ägare samtidigt måste sätta en gräns för vad som är acceptabelt.
”Om man inser att man bara är en bricka i en diktators spel så ska man dra sig ur. Om reglerna om socialt ansvar ska ha ett värde kan man inte tjäna pengar till vilket pris som helst.”
”Uzbekistan börjar närma sig punkten när det är dags att lämna. Att åklagaren har beslutat att frysa tillgångar är en oerhört tydligmarkering.”

Idag var TeliaSonera kallade till näringsutskottet.

Frågan för mig är vart gränserna för vad ett svenskt telekombolag kan medverka till i diktaturer. Och det är viktigt att svenska företag föregår med gott exempel och ska vara en god kraft. Bör därför självklart inte tillhanda möjligheter för regimen att övervaka sitt egna folk.

Det har också framkommit att känsliga uppgifter kan ha lagts ut. Inget jag vet om det ligger någon sanning i. Men OM uppgifterna stämmer är det mycket allvarligt. Det är bra att SÄPO nu tittar på den frågan. Det viktiga är att de statliga bolagen följer riktlinjer och tar sitt etiska ansvar. Telia måste ta sitt ansvar och göra sitt yttersta för att handla rätt och riktigt.

Update:

Mycket bra krönika i SvD näringsliv där jag bland annat citerats.

Update II:

Uppdrag granskning gör en uppföljning, se här.

Media är tydliga att TeliaSoner har mycket att bevisa, räcker inte med intern utredning från deras sida.

Var social, dela med dig!
, , ,