Upphandlingsregler missgynnar idéburna företag

Skriver i senaste numret av Kurage tillsammans med riksdagkollegan och partikamraten Penilla Gunther om upphandling och kooperativ.

Ofta ses det idéburna som ett komplement till det offentligt drivna. Vi menar att det borde vara tvärtom. I dagens samhälle finns nämligen ett stort ekonomiskt och företagsmässigt engagemang som ligger i gränslandet mellan den civila sfären och marknaden. Den kooperativa företagsformen kan fylla en avgörande roll, inte minst inom vård- och omsorgsområdet där mindre, idéburna företag ofta har svårt att etablera sig.

Privata, kooperativa och ideellt drivna alternativ ska få förutsättningar att utvecklas, exempelvis genom att de som upphandlar ser fördelar med kooperativ genom att få ökad kunskap om företagsformen. Tyvärr är vår erfarenhet att kommuner och landsting på många håll motverkar en sådan utveckling. Exempelvis får de arbetsintegrerade sociala företagen ibland stå tillbaka på grund av kommunernas egna arbetsmarknadsåtgärder.

Många uppger också att upphandlingar i praktiken är utformade så att bara stora företag klarar kraven. Det bär oss emot när välfungerande kooperativ med drivna distriktssjuksköterskor inte kan matcha buden och juridikkraften hos större riskkapitalbolag och aktiebolag. Några av de viktigaste hindren uppges vara företagens kostnader för att ta fram anbud, kort tidsram, höga krav och risken att bli underkänd på grund av triviala misstag.

Det måste vara enkelt och rättssäkert för alla företag att delta i upphandlingar. Att använda sociala skäl i upphandlingsunderlagen skulle hjälpa de idéburna företagen att konkurrera på ett bättre sätt. Förbättrade upphandlingar är därför ett mycket viktigt sätt för att öka mångfalden och minska dominansen av stora företag.

Kooperativet har framtiden för sig. Som kristdemokrater ser vi det som ett av de viktigaste verktygen för ökad mångfald och valfrihet.

Läs hela artikeln här.

Var social, dela med dig!
,