Hetsjakt jag vänder mig emot

Jag har under veckan uttalat mig mycket kritisk till det som framkommit att polisen via leg.kontroll i tunnelbanan försöker hitta papperslösa. Jag vänder mig starkt emot detta arbetssätt.

Det har varit svårt att få fram information och jag har under veckan försökt få fram mer svar från polisen.

Uttalar mig i SVT.

Kristdemokraternas rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot, Caroline Szyber, har ännu inte hunnit sätta sig in i debatten, men är kritisk utifrån det som framkommit i media de senaste dagarna.

– Som princip låter inte det här som den bästa arbetsmetoden. Utgångspunkten när man får ett avslag efter en asylprövning är ju i första hand att migrationsverket ska hjälpa de här personerna tillbaka, inte polisen. Jag blir väldigt förvånad om det här nu skulle handla om att man kontrollerar biljetter för att hitta papperslösa, för det är inte så vi ser att det ska ske. Det liknar mer en hetsjakt, säger hon.

Och i Expressen (verkar inte finnas på webb)

KD kräver svar på varför polisen jagar papperslösa i t-banan. Annars väntar en uppsträckning i riksdagen, varnar nu partiets ledamot i justitieutskottet Caroline Szyber: – Polisen måste svara på frågor och gör de inte det så får vi kalla dem till utskottet, säger hon. Stockholmspolisens jakt på papperslösa invandrare i tunnelbanan har fått utstå skarp kritik den senaste tiden.

Att kräva id utan brottsmisstanke är förbjudet. Polisen använder därför en ny taktik som går ut på att de kräver legitimation av personer med utländskt utseende vid biljettkontroller i tunnelbanan.

En av dem som ställer sig tveksam till polisens agerande är Caroline Szyber, KD.

– Utgångspunkten är att polisen inte får lov att fråga om legitimation hursomhelst, framför allt inte utifrån hud- och hår-färg. Det är otroligt integritetskränkande, säger hon.

Hon kräver nu därför en förklaring av polisen varför de tolkar lagen som de gör. Och får hon inga svar kommer hon kalla polisen till riksdagens justitieutskott för att få en förklaring där.

”Måste svara på frågor”

– I medierna har polisen inte gett en enhetlig bild av varför de just i tunnelbanan frågar personer som de tycker ser utländska ut om legitimation. Polisen måste svara på frågor och gör de inte de så får vi kalla dem till utskottet eller till justitiedepartementet.

– Så här får det absolut inte gå till, säger hon.

Update:

Jag är tydlig att jag inte delar Ask syn på REVA, eller inre utlänningskontroll som är det handlar om.

Var social, dela med dig!
, , ,