Kaplan saknar reformvilja för bostadsmarknaden

Efter en hetsig radiodebatt om andrahandsuthyrning skrev jag en artikel till SVT opinion.

”Den akuta situation vi har kräver att vi agerar främjande för ett större utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet. För att öka rörligheten och bostadsbyggandet behövs ett samlande grepp och en reformvilja”, skriver Caroline Szyber (KD).

Under alliansregeringens tid la vi fram 112 förslag, stort som smått, på hur vi kunde förenkla byggandet av bostäder. Tack vare det har vi nu en byggtakt som ligger i nivå med miljonprogamstiden.

Men Miljöpartiet röstade nej till det flesta av alliansregeringens förslag i våras. Nej till enklare regler för studentbostäder till exempel, nej till samordnade bullerbestämmelser.

Förslagen vi lade fram stimulerar men räcker inte alls för att normalisera en bostadsmarknad som misshandlats under decennier.

Därför känner jag en oro när regeringen varken går vidare med de förslag Alliansen arbetade fram eller presenterar några egna konkreta förslag.

Vårt senaste förslag som vi hoppats skulle gå igenom första januari gällde nya bullerregler. Halva Stockholms innerstad och stora delar av Göteborg hade inte kunnat byggas idag om samma bullerregler hade funnits när husen byggdes.

Det finns idag mark som vi kan bygga på men som stoppas av dessa bullerregler.

Det enda som presenterats från bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) hittills är en så kallad satsning på energieffektivisering.

Det förtjänar inte att kallas en satsning när det landar ner i belopp som motsvarar en ny duschblandare per lägenhet. Mer pengar avsatte inte regeringen i sin budget.

Hur energieffektivisering leder till fler lägenheter med de här beloppen återstår att förklara.

Det är inte nog med avsaknaden av egen bostadspolitik. Efter ett dåligt underbyggt radioinslag vill nu ministern rulla tillbaka den reform för andrahandsuthyrning som ökat utbudet inom det befintliga beståndet med 30 procent på några år.

Vad är ert alternativ istället?

Syftet med den friare hyressättningen för andrahandsuthyrningvar att öka bostadsutbudet genom att göra det enklare att hyra ut lägenheter som annars stod tomma.

Även om det byggs mer än på mycket länge så tar det tid att bygga, under tiden måste vi hitta lösningar för den akuta situationen. Den friare hyressättningen kompenserar de räntekostnader som annars dominerar bostadsrättsägarens kostnadsbild.

Boverket fick i uppdrag att bevaka utvecklingen när reformen gjordes så Bostadsministern slår därför in en öppen dörr.

Den akuta situation vi har kräver att vi agerar främjande för ett större utnyttjande av det befintliga beståndet. Inte en återgång till tomma lägenheter och ännu större bostadsbrist.

Det är många som fått ett nytt jobb i Stockholm och Göteborg som nu undrar om de kan flytta dit. Vad är bostadsministerns svar till dem?

Eller till företag som avstår expansionsplaner för att rekrytering misslyckas på bostadspremissen?

Med Mehmet Kaplans tankar på våt filt över andrahandsmarknaden återgår vi till en svartmarknad med färre och ännu dyrare lägenheter på marknaden. En akut situation blir om möjligt ännu värre.

För att öka rörligheten och bostadsbyggandet behövs istället ett samlande grepp och en reformvilja.

Så här långt ser jag inga tecken på att den vilja finns hos nuvarande regering.

Läs artikel här.

Var social, dela med dig!