Vart är vi på väg?

Samma dag som Förintelsens minnesdag den 27 januari skrev jag på min facebook fanpages

”Detta är en dag då vi bör tänka på den ökade antisemitismen och rasismen i Sverige. När dagen nu går mot sitt slut och efter att läst flera artiklar känner jag en stor oro för det samhället vi är på väg emot…”

Artiklarna som gjorde mig upprörd handlade om att det förra året anmäldes 79 antisemitiska hatbrott. En är fördubbling mot året innan. Synagogan och begravningsplatsen i Malmö klottrades ned flera gånger av antisemitiska budskap förra året. Det handlade också om att flera judar inte känner sig trygga i Malmö och därför väljer att flytta såväl till Stockholm som utomlands. Där framgick tydligt att flera känner en stor besvikelse på Malmös politiker – med Ilmar Reepalu i spetsen – som inte tar öppet avstånd från antisemitism.

I en intervju som gjorde med socialdemokraten Reepalu i tidningen Skånska sade han en hel del som visar att han gör allt annat än tar avstånd utan snarare faktiskt spär på och underbygger hatet.

”– Vi accepterar varken sionism eller antisemitism.” och ”Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza.”

Svd ledare idag har också tagit upp just detta och ger sedan fler exempel på vad Reepalu sagt, inga missförstånd här utan en tydlig linje från Reepalu ”Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö.”

Ett väldigt tydligt exempel när Reepalu etablerat hatet mot Israel och judarna i Malmö var när han för snart ett år sedan försökte stoppa tennismatchen mellan Sverige och Israel. Den nyhetsrapportering som följde kring detta var bedrövlig och ledde till att jag faktiskt gjorde mer än att bara skrika på TV efter att ha sett nyheterna. Jag gjorde en anmälan till Granskningsnämnden då jag ansåg att nyhetssändningen på Svt varit partiskt. Anmälan i stora drag följer här nedan:

Först hade Svt ett över 4 minuter inslag om en icke demonstration i Malmö, där alla som råkade gå förbi intervjuas och sedan ett s.k. live reportage från Malmö som också det visar på lugn och sedan en halv minut klipp från matchen. Sedan väljer redaktionen att säga ”Och nu går vi över till svältande barn på Gaza”. och har sedan de ett 3,5 minuter långt inslag utifrån en rapport som publicerades för 1 vecka sedan, som berör situationen på Gaza.

Det finns två sidor och man har varken valt att spegla det faktum att en match spelades inför tomma läkare och den hotfulla stämning som arrangörer och spelare kände eller att de palestinska myndigheterna, med det politiska partiet Hamas i spetsen, som inte tar ansvar för sitt eget folk. Bara att situationen på Gaza beror på Israel.

Jag ringde in och sade att jag tyckte det var emot all pressetik att lägga inslagen på detta sätt då det då blir så tydligt att SVT tar ställning i konflikten. Den första personen jag talade med på redaktionen höll med mig och kopplade därför direkt över till redaktören, som inte alls ville kännas vid några problem med upplägg och hur det kunde uppfattas. Hon sade att upprördheten i Malmö (som visade sig först på lördagens demonstrationer och inte alls på fredagen) beror på situationen i Mellanöstern. Här borde det då ha varit bättre att berätta om den konflikt som har varit och alltjämt pågår. Det åligger enligt SVT alltså Israel, som på allmän begäran lämnat Gaza, att hålla området med vatten, el och livsmedel. Man frestas ställa frågan: vilket ansvar ligger på de palestinska politikerna – inklusive Hamas? Det enda vi får veta är att Israel bär det huvudsakliga ansvaret, inte av moraliska eller juridiska skäl utan i egenskap av den starkare parten.

Vart är pressetiken? Vart lägger SVT i begreppet en opartisk nyhetsrapportering? Inte konstigt det blir kravaller i Malmö när den kanal som ansvarar för den allmännyttiga (”public service”) produktionen väljer att ta ställning. Kontentan blir därmed att SVT när de gör denna koppling mellan Malmö tennismatch och svältande barn på Gaza att tar ställning. SVT får gärna rapportera om Malmö och Mellanöstern men borde inte ha lagt dessa två reportage efter varandra. Det är ganska tydligt att redaktören behövde en demonstration i Malmö för att ens kunna göra nyhet av en över en vecka gammal rapport.

Behöver jag säga att jag inte fick rätt. Tack i vart fall till tidningen Kristdemokraten som sker en liten artikel om min anmälan.

Därför blev jag såg glad när jag läste att Fredrick Federley (C) på Brännpunkt idag utmanar Reepalu i en debatt om antisemitism och dessutom i samma artikel tyckte att han faktiskt gjort sitt i politiken och borde ta sitt förnuft till fånga och avgå. Tydligare blir det inte.

Två citat från artikeln som förtjänas upprepas

”Mordbränder mot synagogor, våldsamma upplopp på gatorna, stoppade internationella idrottsmatcher, barn som hotas och äldre judiska kvinnor som överfalls. Malmö håller på att bli en förlorad stad.”

”För ingen annan grupp skulle vi tillåta denna behandling. Pressen skulle fyllas av skandalrubriker, integrationsministern och justitieministern skulle avkrävas kommentarer och åtgärder. Statsministern skulle ta tydligt avstånd och säga att detta accepteras inte i Sverige.”

I måndags var Mats Odell (Kd) i Malmö och träffade då företrädare från Judiska församlingen för att diskutera den ökade antisemitismen. Mats sade då också att han inte alls förstod var Reepalu menade med att judar i Malmö måste förstå att Israels agerande får konsekvenser för dem.

”– Jag menar att det är en fullständigt orimlig tanke att judar i Malmö ska ta ansvar för det staten Israel gör liksom att iranier i Sverige inte ska ta ansvar för vad som händer i Iran.”

Nästa måndag ordnar Alf Svensson (Kd) ett seminarium med namnet Bekämpa antisemitismen – vår demokratiska skyldighet.

Det känns skönt att den växande antisemitismen äntligen uppmärksammas. Att politiker vill erkänner problemet och belyser det samt jobbar för en förändring. Så hoppas det nu blir som Federley så fint uttryckte det; skandalrubriker, flera ministrar som presenterar åtgärder samt ett tydligt avståndstagande att detta inte accepteras i vårt land.

Att Socialdemokraterna inte tagit avstånd gör mig inte förvånad men ändock besviken. Jag undrar vad Göran Persson som instiftade myndigheten Forum för levande historia och själv var politiker från Malmö säger om sin partikollega och den utveckling som skett av hans parti i dessa frågor.

Var social, dela med dig!
, ,