Unga vill jobba, vi måste hjälpa dem få ett jobb

När jag varit ute och kampanjat på senaste tiden (såväl i helgen i Rinkeby som i eftermiddags på Karlaplan) har jag fått flera frågor om arbetslöshet och främst ungdomsarbetslöshet.

Skapas inte fler jobb i Sverige urholkas på sikt välfärden. Därför är det både sorgligt och beklämmande att vänsterkartellens skuggbudget handlade mer om plusjobb och AMS-åtgärder, än skapande av riktiga jobb vilka härleds ur ett välmående, svenskt företagarklimat. Sverige har under Alliansens fyra år fått ett tänk för att fler ska komma i arbete, för att vården, skolan och omsorgen skall motsvara medborgarnas rättmätiga krav. Nya företag måste våga ta vid där andra lägger ned eller flyttar ut. Det är för många unga som idag står utan jobb.

De Rödgrönas lösning verkar vara att arbetslösa ungdomar ska försörjas av socialbidrag. Dessa ungdomar blir alla fast i socialdemokratins arbetsmarknadspolitik, som gör många yngre svenskar fastnar i ett utanförskap och bidragsberoende. Vad ungdomar vill ha är inte ett bidrag utan ett eget jobb. Genom nystartsjobb och förändrade turordningsregler i arbetsrätten kan nya arbeten skapas. Ungdomar i Sverige har inte råd med ytterligare en vänsterregering i höst. Alliansen har satsat på att sänka arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga arbetslösa, nystartsjobb. Likaså har Alliansen sett till att ge företag som har unga anställda sänkta arbetsgivaravgifter, detta vill oppositionen avskaffa om de vinner. Samtidigt ropar de unga efter riktiga, egna jobb! Det behövs ett framåtsyftande tänkande. Uteblir detta uteblir jobben, och en hel ungdomsgeneration kommer att cementeras i utanförskap.

Unga vill bara jobba, inte få bidrag, inte strejka och inte tvingas med i facket. Låt dem jobba! Vi etablerade partierna måste våga möta ungdomars åsikter och ta oss till av dem. Som Kristdemokrat tar jag ungdomarnas åsikter på allvar och kommer att prioriterar ungdomsarbetslösheten inför valet 2010.

Var social, dela med dig!
, , , ,