Almedalen dag två: Välfärd men Ohlys matematik går ej ihop

Vänsterns Lars Ohly talade om välfärd men bara enligt sin egen definition. Vilket han under strök flera gånger. Ändå kändes det inte som han brann för det han talade om, talet lästes innantill till största del, det var inte många applåder och trots sitt kända flin så var det inte något han själv skrattade åt under talet, än mindre skrattade publiken. Ohly stod stel bakom talarstolen hela talet, hade inte mycket ögonkontakt och böjde sig ner under talet för att ta upp en vattenflaska för att kunna dricka. Det kändes inte som om Ohly ens ville hålla tal.

””Mina visioner är säkert dyra om man prissätter dem”, sade Ohly och på den punkten håller jag med Ohly, hans visioner är dyrt, väldigt dyra.

Vänsterpartiet hade under sin dag i Almedalen lanserat ett nytt namn Välfärdspartiet.  Han gav under talet inte heller några konkreta förslag på nya satsningar, utan rabblade bara upp gammal skåpmat. Flera ekonomiska experter sade att det inte finns täckning för hans förslag. Han presenterade 11 förslag som alla betyder höga utgiftsökningar. Ingenting om varifrån pengarna ska komma. Glädjekalkyl borde varit namnet på dagen snarare än välfärd. Det är dock inte heller detta en nyhet, Vänstern har aldrig riktigt förstått det här med budgettak. De ger ofta mer pengar till allt. Att spela plockepinn med Ohly hade lätt till en enkel seger för han kan inte bestämma sig för en pinne utan satsar på alla samtidigt och förlorar då spelet.

Vad är välfärd för dig?

För mig är det om när den egna ekonomin är i balans. Att ha råd att gå och handlar, att gå till tandläkaren och ha kunna köpa ny tvättmaskin om den gamla går sönder. Det är här Ohly skiljer sig, alla ska bara få och inga incitament ska ges, exempelvis vill bland annat förbjuda alla vinstkrav i vården.

Välfärdspolitiken behöver enligt mig även kommande fyra år ha ett fokus på kursomläggning, bort ifrån byråkrati och monopol, mot ett större fokus på patientens behov.

Jag kan respektera folk som har lite ytterliga åsikter om de nu lever som de lär, för livet är inte lätt. Men det är lätt att vara Lars Ohly som vill stoppa utförsäljningarna av hyresrätter när han själv köpt sin när den blev bostadsrätt, han vill avskaffa friskolor när hans barn själva gått i dem och när han är emot privatsjukvård men ändå inte sätter sig i ett väntrum utan direkt sprider till Sofia hemmet – ja då finns inte mycket respekt kvar.

vår Almedalsblogg sammanfattas det hela bra ”Mer makt till mig – Mindre frihet till dig”. Jag å min sida säger som jag tidigare sagt Mer makt åt folket – mindre makt år politikerna.

Var social, dela med dig!
, , ,