Valfrihet vs bröstmjölkspump

Det har klagats mycket att det enbart handlar om ekonomi i detta val och inte vilket samhälle vi vill leva i. Journalisterna fokuserar på att räkna ut om en reform ger oss 200 kr mer i plånboken per månad eller mindre. Efter gårdagens utfrågning klagas det nog på annat. Politik handlar om incitament, pengar är ett sådant, jag håller med om att fokuserat där är stort men tvång är då inget incitament. Och att dessutom då exemplifiera detta med bröstmjölkspump då är man inte seriös som politiker i vad det är för samhälle vi vill leva i. Ohly skulle utveckla vad hans förslag om lagstiftad tvådelad föräldraförsäkring innebär. ”Cirka sju månader vardera för föräldrarna. Om mamman efter sina sju månader vill fortsätta amma stavas lösningen bröstpump.”

Det gick som ett sus på Twitter och tweetens på temat ville inte ta slut, mina tre

Ohly lösning på att föräldrar ska dela lika på föräldraledigheten: använd bröstpump #svtut snacka om att staten ska bestämma allt. #val2010

Kvällens ord: bröstpumpstvång #svtut #val2010

Ok tredje tweeten om bröstpump, sen slutar jag..kanske… Lars Ohly: Ropen skalla, bröstpump åt alla! #svtut #val2010

Jämställdhet får inte bara handla om ekonomi, lika lön för lika arbete och lika föräldraledighet, utan snarare om allas lika värde och verklig valfrihet. Strukturer, tvingade könsmönster, attityder och traditioner som hindrar människor från att utveckla sin fulla potential och få makt över sina liv måste med kraft motarbetas. Jag förstår inte hur man kan tro att tvång leder till en reell förändring. För mig handlar det om att man måste våga ta dessa diskussioner vid köksbordet med sin partner, på jobbet med kollegor och sin chef. Jag säger alltid när jag får frågan att jag tror att det är viktigt att båda föräldrarna tar ansvar då man lägger en de första åren. Är en part hemma större delen av tiden så kommer det antagligen betyda att den för ta större ansvar för hämtning och lämning samt Vab men det behöver inte vara. För många familjer handlar det om ekonomi det första åren och sedan tar båda ansvar och är delaktiga. Likaså har flera entreprenörer jag talat med sagt att SGI för dem är diskriminerande, de är förra årets inkomst som blir inkomstgrundande och för många av dem kan mycket hänt på ett år. Likaså kan det vara svårt att stänga ner sitt företag helt i 7 månader, här behöver varje familj få bestämma själv hur de vill dela, kanske vill någon vara hemma 2 dagar i veckan med sitt barn under lång tid och dela på detta sätt men det skulle väl Ohly tycka var konstigt, men så har Vänsterpartiet ingen småföretagarpolitik heller.

Det viktigaste i detta val handlar om valfrihet för dig. Inte att staten ska ta ett steg framåt och bestämma ännu mer. Nästa mandatperiod kommer Kristdemokraterna fortsätta att utveckla valfriheten för småbarnsföräldrar.

Att Vänstern var för kvoterad föräldraledighet det visste vi, att de Rödgröna ej var överens i frågan det visste vi men den stora frågan är ändå hur mycket av Vänsterpartiets och de Rödgrönas politik som egentligen förändrade Ohly under gårdagskvällens direktsändning?

Var social, dela med dig!
, , , ,