Rödgröna inte överens om rättspolitiken

Redan i våras skrev jag om hur olika syn de tre Rödgröna partierna har om rättsväsendet och det har inte blivit mindre rörigt för att vi kommit närmare valet. Tvärtom det är en rättslig röra som gör att de Rödgröna nu valt att inte presentera något gemensamt innan valet. Även om de lovade att göra detta.

I vårbudgeten kunde som jag då skrev läsa att Socialdemokraterna gör det till sin grej att alltid säkra ner på rättsväsendet i sina budgetar. Trots att det samtidigt talar om vikten av att satsa på rättskedjan gör det inte det varken i opposition eller när herr Bodström bestämde. Bodström var herr ”bekämpa grova brottsligheten med alla medel, personlig integritet, det får jag klaga på i framtiden genom att föregå med gott exempel och inte vilja kissa”. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill förbjuda polisen att använda buggning och preventiva tvångsmedel i kampen mot den organiserade brottsligheten.

När Bodström var justitieminister var både Vänstern och Miljöpartiet emot det mesta, de har mer gemensamt med Alliansen när Socialdemokraterna i dessa frågor.

Miljöpartiet satsade på både det ena och andra i sin vårbudget, men så brukar det vara och om man ska försöka tyda någon satsning som varit bestående från år till år så skulle det eventuellt då vara kriminalvården, vad de vill göra för satsningar är dock inte helt klart.

När det gäller Vänstern så har de inte riktigt förstått det här med budgettak. De ger ofta mer pengar till allt. Dock har de något emot Alliansens polissatsning. Lars Ohly visade också när han utfrågades i söndags att han inte vill ha så mycket straff – svårt att förstå men han verkade vara emot straff i största allmänhet och sedan att han delar (fast han inte erkände det) Kristdemokraternas syn på vikten av brottsförebyggande arbete.

Jag undrar verkligen över de Rödgröna och främst Vänstern. Hur kan fler brott klaras upp om antalet poliser minskar? Hur blir vardagen för kvinnor och män säkrare av att Polisen får mindre resurser? Menar vänsterpartiet att tillräckligt många – eller för många – brott klaras upp idag?

Straffen är också där skon klämmer mest inom de Rödgröna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit motståndare till näst intill alla straffskärpningar för grova våldsbrott som Alliansregeringen genomdrivit. Därtill driver man förslag om frigivning av fängelsedömda efter halva strafftiden och några gemensamma uppgörelser om straffen har inte presenterats för väljarna.

Det råder fortfarande stor oenighet vad de Rödgröna vill och för en väljare en stor osäkerhet vad de Rödgröna kommer driva för rättspolitik.

Var social, dela med dig!
, ,