Situationen i Vitryssland efter valet

Jag är glad att svensk media fortsatt bryr sig om situationen i Vitryssland/Belarus för tyävrr har situationen gått åt helt fel håll efter valet. Ännu sitter allt för många fängslade, rassior och husrannsakan har gjorts hos många personer och organisationer såväl politiska som icke statliga media, samt att OSSE-kontoret var tvungen att stänga i Minsk.

 De fängslade har ej genomgått rättegång utan anklagas för ”kravaller” och det betyder, organisation av kravaller (från 5 upp till 15 år fängelsestraff) + deltagande i det (från 3 upp till 8 år fängelsestraff). Två kända unga oppositionella aktivister fick anklagelse för hooliganism som innebär från 3 upp till 10 år fängelsestraff.

Sedan är det tydligt att regimen är rädd för demokratiska oppositionen och därför vill förhindra alla som försöker hjälpa de politiska fångarna som sitter inne. Adokaterna som vågar ställa upp för oppositionen hotas nu av myndigheter och Justitsdepartementet att de kan förlora sin regestrering (licence).

Igår var jag med i SVT Gomorron Sverige och berättade om mina erfarenheter om valet samt situationen efter.

Se här på Svt samt på Youtube

Annan media om Belarus, bra intervju med demokratikämpen Juras läs här och här

På måndag ordnar flera organisationer en gemensam manifestation, läs mer 

Läs även bra i Expressen om fängslade för det fria ordet.

Update:

Idag tisdag den 12 januari är det extrainsatt toppmöte i EU, många bra artiklar inför detta.

I eftermiddags deltog jag i en panel hos Nordegren i P1 där situationen i Vitryssland också diskuterades. Lyssna på panelsamtalet här (17.20 in i programmet).

Bra uttalande från EU om Vitryssland/Belarus, Konflikt i Sveriges radio och rapport om valet utgiven av Jarl Hjalmarson stiftelsen.

Missa inte manifestation en månad eftet valet den 19 januari på Norrmalmstorg.

Roxette har varit i Minsk och spelat.

Var social, dela med dig!