Eurovision Song Contest borde sätta stopp för Vitrysslands propaganda

Klart laddad inför kvällens Eurovision Song contest och finns flera favoriter. En som dock inte är med i final och som aldrig var en favorit är Belarus/Vitrysslands bidrag – det var alltför mycket propaganda för att jag skulle gilla det.

Precis som tidigare år utnyttjar den vitryska regimen Eurovision song contest som ett led i sin propagandapparatur. Ledningen för Eurovision Song Contest borde fundera på hur man i framtiden ska hantera det faktum att diktaturstater använder tävlingen i propagandasyfte.

Årets bidrag har bytt namn två gånger. Först hette den ”Born in Belorussia”, vilket syftar på det namn Belarus hade under Sovjettiden. Textförfattaren Evgenij Olejnik ursäktade sig med att Belarus fortfarande var ett dåligt inarbetat varumärke utomlands. Efter kritik fick den sedan heta ”I am Belorussian” och beskrev det ”goda livet i Belarus.” Återigen kritiserades namnvalet och efter många om och men, fick det till slut bli ”I love Belarus.” I semifinalen tvingades vi sedan genomlida en tre minuters lång propagandalåt som lika gärna hade kunnat vara framförd av diktator Lukasjenka själv.

Om regimen tror att övriga Europa ska gå på propagandamaskinens budskap för att det blivit lite poppigare, då har det fel. För bara några månader sedan såg vi på när regimen under presidentvalet brutalt slog ned hundratals oppositionella och fängslade dem. Lukasjenka och hans kumpaner har totalt befläckat Belarus som varumärke (där har faktiskt låtskrivaren rätt), men det är inget man trollar bort över en Melodifestival.

Läs hela artikel här.

Var social, dela med dig!
,