Samverkan behövs för att minska det idrottsrelaterade våldet

Jag har bloggat tidigare om att jag inte tycker klubbarna ska stå polisnotan, läs här.

Var med i Rappport kl 18 och 19.30 idag. Det var kallt så talade fort om att klubbarna inte borde stå polisnotan http://svtplay.se/t/103261/rapport 17.11 in i inslaget samt annan intervju http://svtplay.se/v/2602565/rapport/14_11_18_00_-_textat
6.55 in i inslaget.

Jag förstår att polisen ser att det det är ett merarbete när det blir upplopp i samband med till exempel derbymatcher, men så kan det bli i samband med demonstrationer och motdemonstrationer. Och där skulle det inte vara tal om att vissa skulle stå för den polisnotan. Likaså svårt just sätta ett pris på detta arbete. Erfarenheten säger ju att en våldsam match oftast följs av en lugn.

Även om man inte tycker jämförelsen med demostrationer så öppnar ju detta upp diskussionen vad som är att anse kommersiellt. Polisbevakningen sker på polisens initiativ, inte klubbarnas därför är detta så svårt. Vad händer som klubbarna vill ta in privata ordningsvakter? Polisen kommer nog svara detta är en polisverksamhet så dels vill de göra något privat men samtidigt vill de ha monopol.

Den kritik jag mött är från dem som säger de är trött på att betala skatt för huliganer som bara förstör och därför ska polisen kunna ta betalt av klubbarna.

Det jag undrar då är om samhället stå för den undomsverksamhet som klubbarna ordnar? Den om något motverkar ungdomskriminalitet. Vissa klubbar kommer gå i konkurs på grund av reglerna eller så kommer matcher spelas i de delar av landet där polisen inte tar betalt. Samma måste då gälla för alla klubbar och polisen i hela landet. Samverkan är nyckeln för att lyckas i det idrottsrelaterade våldet.

Update:

Nu är ny samordnare mot idrottsrelaterade våld tillsatta. Bra är också att utredaren får tilläggsuppdrag och se över polisens räkningar till idrottsklubbarna.

Var social, dela med dig!
, , ,