Klubbarna ska inte betala polisnotan

Jag har tidigare skrivit att jag är kritisk till att polisen tar betalt för att finns på plats exempelvis vid idrottsevenemang, läs här

Den 1 april drar Allsvenskan igång, AIK spelar mot Mjällby. Djurgården har sin första hemmamatch mot GIF Sundsvall den 8 april och Hammarby spelar sin första hemmamatch i Superettan mot Halmstad BK den 9 april. Fotbollsallsvenskan och Superettan är två säkra vårtecken som många längtat efter. Fotbollen förenar och engagerar människor i landet, från gräsrotsnivå till elitsatsning. Fotbollen är idag en av Sveriges största folkrörelser med ungefär 1 miljon medlemmar i Svenska fotbollsförbundet.

Mycket är sig likt inför fotbollsstarten. Stockholmsklubbarna har precis som vanligt legat i försäsongsträning, sålt och värvat spelare medan fansen laddar inför premiärerna. Men en sak är ny för i år. När AIK, Djurgården och Hammarby springer in för hemmapremiärerna har polisen för första gången möjlighet att ta betalt för bevakningen av arrangemangen.  Anledningen till detta beror på att klubbarna är aktiebolag.

Idag inför att Allsvenskan drar igång skriver jag på Aftonbladet debatt :

Fotbollen är i dag en av Sveriges största folkrörelser med ungefär en miljon medlemmar i Svenska fotbollsförbundet. Mycket är sig likt inför fotbollsstarten. Men en sak är ny för i år. Under AIK, Djurgården och Hammarbys hemmapremiärer har polisen för första gången möjlighet att ta betalt för bevakningen av arrangemangen. Anledningen till detta är att klubbarna är aktiebolag.

Detta är helt orimligt. Lösningen på huliganismen ligger inte i att godtyckligt ta betalt av vissa klubbar. Det riskerar att skapa ett samhälle som i första hand utgår från klubbarnas betalningsförmåga i stället för deras behov. Klubbarna betalar redan skatt och andra avgifter.

Dessutom behöver bara de klubbar som är aktiebolag betala. Ett flertal fotbollsklubbar i Sverige är inte aktiebolag och behöver då enligt polisens nya regelverk inte betala. Är det då rimligt att polisen kan ta betalt av Stockholmsklubbarna? Nej det är det inte. Det är både orimligt och oroande att polisen nu har möjlighet att skicka notan till Stockholmsklubbarna. Polisen är ingen privatverksamhet som vi kan ”beställa” när det passar, det är därför vi gemensamt betalar polisverksamheten via vår skattsedel.

Läs hela här.

Var social, dela med dig!
, , ,