Vapenförsäljning på nätet

Jag var med både i Aktuellt och Rapport tidigare i veckan om att vapen säljs på nätet och att detta lett till inbrott av kriminella ligor. Aktuellt 6 min in i programmet och Rapport 10.10 min in i programmet.

Läs mitt uttalande här

-Jag kan tycka att det är allvarligt att Blocket inte ser allvarligare på att illegala vapen säljs där, de likställer det här med Billy bokhyllor, säger Caroline Szyber (KD) ledamot i justitieutskottet.

Caroline Szyber (KD) känner oro över Blockets agerande.

-Det finns all anledning för oss känner vi att se över det här nu när det ligger uppgifter ute på nätet.

Det är både legala och illega vapen som säljs där, flera om dem som lagt ut sina vapen där har sedan fått inbrott av kriminella gäng. Polisen sade därför att dessa uppgifter inte kan vara offentliga och läggas ut hur som helst. Få är anonyma.

Detta med bakgrund av att det framkommit att det säljs vapen på nätet och polisen ser med oro på detta. Jag kan tycka att det vore enklare att Blocket ändar sin policy så dessa säljare är anonyma, och det var också därför jag var kritisk att de själva inte såg allvarligare på att det säljs vapen och att det leder till att vissa sedan söker upp dem via Blocket och stjäles vapen. Så görs ingen ändring som gör att sekretesslagen gäller även på nätet så kanske lagstiftningen (sekretesslagstiftningen) måste ändras, det var det jag sa och inom det arbete som görs nu gällande vapenlagstiftning får vi diskutera hur detta görs på bästa sätt. Jag är inte emot privatförsäljning på nätet gäller bara att detta regleras tydligare än idag. Uppgifter har också använts för att hänga ut jägare.

Gjorde också en intervju i Jakt och Jägare om att det också är farligt för jägare att deras uppgifter finns på nätet.

Webbsidan PTP, som kränker och hotar jägare samt uppmanar till sabotage och stöld av jakthundar, har lagt ut en karta med namn och adress på vapenägare. Det har fått Caroline Szyber, riksdagsledamot för kristdemokraterna och ledamot i riksdagens justitieutskott, att reagera.

– Vi måste titta på om det är straffbart att sprida den här typen av information. En sida med uppgifter om var det finns vapen kan vara en guldgruva för kriminella ligor. Vi måste titta på om det behövs någon utökning av sekretesslagen, säger hon.

Förutom hot och förtal har webbsidan kompletterat med en karta med flaggor, där det är möjligt att klicka för att få upp namn, adress och telefonnummer och i många fall även bild på vapenägare.

Lite om vad jag twittrat om den senaste tiden, missa inte att följa mig på www.twitter.com/CarolineSzyber

Var social, dela med dig!
, ,