Riksdagens öppnande och valdag i Vitryssland

För en vecka sedan kom jag hem från intressant konferens i Lissabon om anti-trafficking, läs mer om den här. Denna vecka öppnade också riksdagen. Det var ett fint öppnande, mamma fick följa med i år och hon dokumenterade och tog massa foton under hela dagen. Övriga veckan har gått till att skriva motioner samt presentera höstbudgeten. En budget som innehöll flera bra nyheter.  Från den 1 juli 2013 får alla gömda och papperslösa barn rätt att gå i skola. Ännu ett steg mot ett mänskligare Sverige.

Idag är det val i Belarus/Vitryssland. Det följer jag för fullt så gott jag kan via media. Både svensk som utländsk media skriver om det. En dag som denna ska vi inte glömma alla från oppositionen som sitter i fängslade. Oppositionen säger redan nu att de har haft det svårt att kampanja, bedriva valrörelse, valarbetare/aktivister har fängslats, valmaterial har beslagtagits. Oppositionen har censurerats under hela tiden. Därför uppmanar de folket att bojkotta valet. Det är viktigt att EU fortsätter sätta tryck på Vitryssland.

På plats finns valövervakare från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, vilket är bra för redaqn nu har det inkommit rapporter om valfusk. Christian Holm som sitter i riksdagen med mig säger att det inte är mycket till valstämning på plats.

Jag har ju skrivit mycket om Vitryssland tidigare och ni kan läsa det här; http://carolineszyber.se/tag/vitryssland/

Läs också här.

Update:

Valet har kritiserats hårt av OSSE. Oppositionen fick inga platser i parlamentet men då hade stor del av oppositionen också bojkottat valet.

Var social, dela med dig!
,