Kommentarer kring budgeten

I torsdags när budgeten kom kommenterade jag denna – Inget recept för bostadskrisen

Inte bara löven på träden har bytt färg utan också Sveriges regering. Nästan oavsett vad vi mäter är Sverige ett bättre land 2014 än det var när Alliansen vann regeringsmakten 2006. Vi har kunnat bygga ut och förbättra välfärden och samtidigt sänka skatterna för både löntagare och pensionärer. Vi förlorade slaget om verklighetsbeskrivningen i valrörelsen. Men har väljarna verkligen bett om en dramatisk vänstersväng i politiken? Jag tror inte det.

Den nya S-MP-regeringen har försökt att utmåla Alliansen som ansvariga för att de måste höja skatter och för att de trots höjda skatter inte kommer att kunna hålla de löften de gav i valrörelsen. Men vi ska inte låta deras nidbild få fäste. Den vänstersväng som nu inleds, med bland annat kraftiga försämringar av valfriheten i vården och hemtjänsten, kommer inte att förbättra välfärden – tvärtom. Och nästan lika illa är det att den politik som nu förs inte ens möter problem som finns i verkligheten utan problem som finns i bilden av verkligheten.

Det är en tydlig Stockholmsfientlig politik som såväl regeringen som den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset i Stockholm driver; Bromma, förbifart, minimera valfrihet, Slussen mm. Och dessutom går det till detta att lägga till dimensionen att en nedläggning av Bromma skulle bli betydligt värre för de andra delar av landet som är beroende av någorlunda smidiga kommunikationer via flyg.

Och under och efter budgetendebatten har det varit full debatt på Twitter

Magnus Sjödahl@MagnusSjodahl
Regeringen riktar dubbelstöt mot dem som har det allra sämst, sänkt biståndsbudget och borttagande av avdragsrätt för gåvor

Kristdemokraterna@kdriks · Oct 23
.@jakobforssmed : Vi har, till skillnad från regeringen, en plan på hur vi når överskott.
Regeringen har infört ett tvärtomspråk. Rätt att välja kallas tvång
Valfrihet är tvång. Skattehöjningar är skattesänkningar. Ett dukat bord är avskrapat. Orwell hade blivit grön av avund. Rödgrön.

Anders Pihlblad@Pihlblad · Oct 23
Emil Källström (C): Hela världen hyllar den svenska ekonomin – utom finansministern. #bp15 #budget15 #svpol

Andreas Carlson@andreas_carlson · Oct 23
”Skatt, skatt, skatt…” Tre ord som sammanfattar regeringens politik. Bra och klart av @jakobforssmed som synar regeringens politik.
”Säg som det är: Staten vet bättre. Säg det. Var ärliga!” @jakobforssmed om stoppad valfrihet och minskad egenmakt

Caroline Szyber@CarolineSzyber · Oct 23
”Skatt, skatt, skatt på alla som jobbar och allt som rör sig” säger @jakobforssmed
Magdalena Anderssons beskrivning om svensk ekonomi som en tom lada är i själva verket en ”tom tunna som skramlar mest” @jakobforssmed
Tvärtom språket av regeringen och för regeringen. George Orwell hade varit rödgrön av avund säger @jakobforssmed
Under våra 8 år såg vi t ha biståndet på 1% stolt över det. Trött på S, V & MPs höga tonläge om biståndet när de själv inte lyckas.
– Att regeringen avsåg att göra det dyrare att anställa personer över 65 år sa de inget om före valet. På olika sätt trycker de ut folk ur arbetskraften och det är allvarligt, säger Jakob Forssmed.
– Sammanfattningsvis regeringen sätter systemet framför människan, såväl inom familjepolitiken som välfärdspolitiken, säger Hägglund
– Det är en budget som straffbeskattar givmildhet, säger Jakob Forssmed med anledning av att avdragsrätten för gåvor tas bort

I fredags hade vi partifullmäktige och partiledare Göran Hägglund var tydlig: ”Antingen satsar vi mer pengar på försvaret eller så satsar vi mer pengar på försvaret & går med i Nato”, ”Politiken behöver gränser för att det ska finnas utrymme för civila samhället.., för att vi ska bli bättre medmänniskor…”

pf

En liten återblick från förra årets partifullmäktige då vi på Sthlm stads bänken hade en liten men viktig extra delegat!! Han fick tom följa med upp i talarstolen!

Var social, dela med dig!
, ,