”Vi behöver skapa en sparandekultur”

Intervjuas i senaste numret av Kristdemokraten läs intervjun nedan.

INTERVJU. Kristdemokraternas bostadspolitiske talesperson och civilutskottets ordförande, Caroline Szyber, är den som i dag fortsätter det arbete som Stefan Attefall påbörjade under sina fyra år som Alliansens bostadsminister.

Rut och Rot en stridsfråga

Hon håller med honom om att det är fel att subventionera nybyggnation av hyresrätter, genom att ta bort delar av Rotavdraget.

– Man tar pengar från vanliga byggarbetare och ger dem till stora byggbolag. Regeringen finansierar detta med ett löftesbrott, nämligen att sänka Rotavdraget. Stefan Löfven lovade innan valet att han inte skulle röra Rot-avdraget. Nu sviker han väljarna. Men det anade jag redan i min valkampanj och hade därför som slogan att bevara Rut och Rot. Det tog bara en budget tills sossarna har ändrat, inte bara på det löftet utan även på flera andra vallöften som de hade lovat att inte röra, säger Caroline Szyber.

Hon är kritisk till de satsningar som regeringen vill göra för att få fart på byggandet av mindre hyreslägenheter.

Hon är kritisk till de satsningar som regeringen vill göra för att få fart på byggandet av mindre hyreslägenheter.

– För att vara en samarbetsregering tycker jag att det är väldigt anmärkningsvärt att man inte har lyssnat på vad byggbranschen själv anser vara viktigt. De subventioner som regeringen nu vill införa gynnar bara byggherrarna. Subventioner tenderar att gå till sådant som ändå hade byggts, men som läggs på is i väntan på subventionen.

Inga jobbskapande åtgärder

– Vi behöver bygga mer bostäder, men om staten ska subventionera är det bättre att stödet går till individer istället för till byggföretag, som redan gör miljardvinster. Men för en regering som inte vill eller kan förenkla återstår inget annat än subventioner. Subventioner som finansieras av småhusägare som får minskat Rot-avdrag. Det är också så att Rot-avdragets utförare, de mindre företagen, får se sin marknad reduceras till förmån för de större aktörernas byggprojekt.

-Allt detta är typexempel på att regeringen inte vill satsa på företagande eller jobbskapande åtgärder, menar Caroline Szyber.

Gick bra utan subventioner

Den här typen av subventioner har prövats och har inte löst problemen på bostadsmarknaden.

– Den förlegade bostadspolitik som regeringen nu vill ta Sverige tillbaka till skapar inga nya bostäder. Och i det akuta läge som vårt land befinner sig i måste man vara mer lyhörd och använda sig av lite mer beprövade metoder istället för att luta sig mot subventioner av byggbranschen som inte fungerat tidigare. Det känns nästan som regeringen lämnar walkover i en så viktig fråga som hur vi ska lösa bostadsbristen.

Goda råd för husköp

Vad vill du ge för råd till den som i dag vill köpa ett eget boende när det från och med 1 augusti införs ett amorteringskrav, tillsammans med att man ofta måste ha en mycket hög kontantinsats i handen då man vill låna pengar från banken till ett husköp?

– Jag tycker att Finansinspektionen i sitt förslag borde ha tagit fram en form av ventilsystem för alla som amorterar. Men också att livet kan förändras exemplevis kan jobbar och blir arbetslös, blir student osv.

– Sedan tror jag att det är bra om vi får en starkare amorteringskultur i Sverige, samtidigt som vi behöver skapa en sparandekultur. Det är väldigt viktigt att hitta ett sätt att finna ekonomiska buffertar i var och ens personliga ekonomi.

Bosparande en bra modell

– Kanske behöver vi ta till oss det som den folkpartistiske finansministern Anne Wibble sa i början av 1990-talet, då hon skapade debatt med påståendet att det var bra att ha en årslön på banken. Det är kanske mycket, men tre månadslöner på sitt sparkonto vore absolut önskvärt.

– Här tror jag också att till exempel ”Bosparande för unga”, som finns i Norge, kan vara en modell värd att pröva, säger Caroline Szyber.

Var social, dela med dig!