Det måste gå att freda sin mark

Pressmeddelande
Stockholm den 9 maj 2017

Det måste gå att freda sin mark

– När man ser sin skog eller mark under stort slitage ockuperas av bosättare måste det finnas effektiva medel för avhysning. Det handlar om förtroendet för rättssamhället.

Det säger Caroline Szyber efter att Civilutskottet idag justerat ärendet där regeringens proposition för avhysning behandlats. Tillsammans med övriga allianspartier har hon i flera synpunkter fått gehör för en snabbare process.

– Regeringens proposition har haft rätt utgångspunkt, men inte tillräckliga ambitioner när det gäller möjligheten att värna sin mark. Därför är jag glad att vi genom riksdagsarbetet fått gehör för att processen ska gå snabbare och inte belasta markägaren ekonomiskt på ett orimligt sätt.

– Kristdemokraterna hade helst sett att markägaren helt sluppit en ekonomisk utgift för rätten att freda sin mark. Vi vill inte heller som regeringen att det ska kunna ifrågasättas om markägaren har rätt till mark i en proportionalitetsbedömning, avslutar Caroline Szyber.

Länk till beslutet i riksdagen: http://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2017/maj/9/det-ska-bli-enklare-att-avlagsna-otillatna-bosattningar/

Var social, dela med dig!