Högsäsong för bostadsinbrott under julen

Julen ska vara en tid för eftertanke, lugn och tid med de närmaste. Men för alldeles för många kommer julefriden att förstöras av inbrottstjuvar. Tyvärr klarades bara 3 procent av alla inbrott upp 2016. Och Sverige lockar till sig inbrottstjuvar från hela världen. Mellan 40 och 50 procent av alla inbrott i Sverige begås av utländska stöldligor och inbrotten ökar.

Samtidigt som inbrotten ökar, minskar antalet poliser i Sverige. Förra året slutade 950 stycken poliser, i år hittills över 800. Eftersom poliserna är för få måste kommunerna hyra in väktare, i år till ett värde av ca 1,8 miljarder. Den summan vill Kristdemokraterna i stället ska gå till poliser. Därför vill vi att 5000 av de 10000 fler poliser vi föreslår ska kunna anställas av kommunerna.

Regeringen har tyvärr inte bara tagit välbehövlig julledighet, utan permanent semester från trygghetsfrågorna. När Kristdemokraterna och Alliansen drev igenom ett tillkännandegivande att inbrott alltid skulle räknas som grov stöld tog det två år för regeringen att agera. Vi vill gå vidare och ta bort straffrabatten för inbrott och vill införa systematiska stölder som ny brottskategori för att fler ska gripas och fängslas. Regeringens tystnad och brist på agerande är skamligt.

Var social, dela med dig!