Skolavslutning – i kyrka eller inte

Efter en intensiv höst har barnen fått välförtjänt ledigt från skolan, med julavslutning som följd. För att göra den avslutningen stämningsfull och traditionsenlig hålls de ofta i någon av de vackra kyrkor som är en viktig del av vårt kulturarv. Dock är det många skolor som drar sig för att vara i kyrkan, i rädsla att göra fel och bryta mot reglerna.

Riksdagen uppmanade för två år sedan regeringen att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor – i annan utbildning än undervisning – vid vissa tillfällen i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Regeringen är påfallande långsam i den här frågan. Under hösten 2016 hölls samtal mellan regeringen och Alliansen, och regeringen påstod i april 2017 att frågan bereds. Men fortfarande har inget hänt. Under tiden kvarstår den osäkerhet som gör att skolor tvekar inför vad som är tillåtet och inte. Skolorna behöver ett klargörande nu.

Därför har KD ställt en skriftlig fråga till utbildningsministern om när regeringen tänker ta beslut i frågan som riksdagen redan sagt sitt om. Vi kan bara hoppas att skolorna inför sommaravslutningen har fått tydliga riktlinjer så att barnen kan få sjunga ”Den blomstertid nu kommer” i kyrkan om de vill.

Var social, dela med dig!