Hur hanterar de rödgröna Nordkorea?

En sak som jag ifrågasatte redan i valrörelse var att det Rödgröna har ett krav på att USA skulle dra tillbaka sina trupper. Mot bakgrund av Nordkoreas attack mot Sydkorea frågar jag i en debattartikel på SvD.se hur de rödgröna nu ser på sitt krav att USA ska dra tillbaka alla sina trupper. Och oj vilket liv det blev, men sanningen gör ont. Det är lika bra att klargöra konsekvenserna av vänsterpartiernas utrikespolitiska ställningstaganden.

Samtidigt måste man i detta läge ställa sig frågan vad som hade hänt om vi haft en rödgrön regering vid makten i Sverige. Hur hade en socialdemokratisk utrikesminister agerat vid händelser som denna? Med bakgrund i vårens debatt om den rödgrönas gemensamma utrikespolitik är frågan inte helt lätt att svara på. I det utrikespolitiska dokumentet hade Vänsterpartiets med sitt famösa USA-hat bland annat fått med skrivningar om att USA ska avveckla sin militära närvaro runt om på jordklotet. Rent konkret hade detta inneburit att Sydkorea militärt sett hade stått ensam mot Nordkorea som i sin tur stödjas av Kina. Den instabilitet och den ökade risk för våld som detta hade kunnat skapat ska inte underskattas .

Nu vet vi att den rödgröna alliansen har spruckit men eftersom inget nytt utrikespolitiskt dokument har skapats sedan den rödgröna skilsmässan får man anta att det tidigare gäller tills vidare. Frågorna är alltså många men svaren desto färre. Hur ställer sig i dag Socialdemokraterna till den rödgröna politiken om ett totalt amerikanskt tillbakadragande från den koreanska halvön? Anser Socialdemokraterna att ett tillbakadragande skulle bidra till att stabilisera regionen? Hur skulle en Socialdemokratisk utrikesminister ha agerat utifrån dagens händelser? Jag tror det är fler än jag som är intresserad av att få svar på dessa frågor.


Vissa har sagt att det är befängt att tro att de rödgröna hade drivit krav på reträtt i sin utrikespolitik men min fråga blir då; man går väl inte till val på något man inte vill driva? Å det hade självklart också berott på vem som blivit utrikesminister i en rödgrön regering. I valmanifestet var det helt klart ”mer Linde än Ahlin, det är mer Ohly än Sahlin.” För mig är det tydligt att det handlar om en klar antiamerikansk politik. Socialdemokraterna släppte allt vad solidaritet innebär och lät utrikespolitiken styras av Ohly och Vänsterpartiet under valrörelsen, som använt sitt hat mot USA.

Det är bra att Miljöparitet och Socialdemokraterna nu ändrat sin kurs gällande Afghanistan men det är på tiden de gör upp med den övriga vänsterpolitiken de skrivit under på.

Var social, dela med dig!
, , ,