En månad då tid gick åt fel håll

Igår var det besök från vitryska dissidenter i riksdagen och på kvällen, en månad efter valet, var det stor manifestation på Norrmalmstorg.

På dagens frågestund ställdes också två frågor om Vitryssland, det är väldigt positivt att svenska parlamentariker bryr sig. EU-ministern sade att det är tydligt att sanktioner kommer ske mot Lukasjenkaregimen.

Till biståndsministern om biståndet. Gunilla Carlsson svarade att det blir en ny stratergi, det ska vara lika mycket pengar men viktigt att dessa når demokratiska processer och journalister men även hjälper de vitryssar som har drömmar om att få leva i en demokrati. Alliansregeringen kommer tillskjua 100 miljoner till i bistånd till Vitryssland.

Jag är glad att omvärlden inte fortsatt följa utveckligen i Vitryssland och inte bara glömt bort situationen. Ibland är det tyvärr så, det skrivs en massa om våldsamheter när det är ett val och sedan är det inget fokus senare. För situationen i Vitryssland har verkligen förvärrats månaden efter valet. Det har gått en månad sedan valet och utveckligen har gått åt fel håll, det är som om tiden gått bakåt. Flera har fänglats, razzior, trakasserier, förhör har gjorts mot såväl politiska aktiva som journalister, jurister men också mot civila samhället och MR-organisationer. Flera av advokaterna som försvarat oppositionspresidentkandidaterna har förlorat sin licens. I dagarna har också Sverige och den svenske ambassadören i Vitryssland samt några länder till blivit anklagad för att ha haft kontakt med extrema rörelser, det är ännu ett försök för vitryska makten att försöka förklara sitt övervåld och ett sätt att visa att de inte vill ta åt sig av det tydliga avstånd som Sverige och flera andra länder tagit från valfusket och brutaliteten på valnatten.

Det är därför bra att det hållits flera möten i EU, i riksdagen och regeringen och att det i Sverige finns en bred politisk samsyn om allvarligheten i den uppkomna situationen. Även media har skrivit en hel del om den problematiska utvecklingen.

Det vore också bra om Roxette sade något för att belysa demokratibriten och det hårda klimatet i Vitryssland såsom Sting gjorde på sin konsert för en tid sedan nämnde dödsstraffet.

Var social, dela med dig!