Arlanda blir Raoul Wallenberg Airport?

Jag satt i kommittén för minnesåret för Raoul Wallenberg 2012. Jag tycker Raoul Wallenberg är en förebild som förtjänar mer uppmärksamhet. Skriver med 35 andra på DN debatt idag.

Nyss avslutades Raoul Wallenbergåret som uppmärksammade denna enastående svensk som konkret räddade livet på tiotusentals judar i Budapest under andra världskrigets slutskede.

Än en gång sattes därmed Wallenbergs unika humanitära aktiviteter under andra världskriget i fokus världen över. Sannolikt är han den svensk som har gjort den största och viktigaste insatsen för mänskligheten under 1900-talet. I en tid då alltför få ville eller vågade kämpa mot nazisterna eller rädda judar undan Förintelsen tvekade han inte. Därför är det utmärkt att Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti har instiftats på nationell nivå. Wallenbergåret blir därmed inte en engångsföreteelse.

Vi anser emellertid att mer kan och behöver göras för att erinra om Raoul Wallenbergs inspirerande mod och gärningar. Vi föreslår därför att Arlanda Airport döps om till Raoul Wallenberg International Airport – eventuellt med tillnamnet ”Arlanda” under en period, för att sedan fasa ut det helt.

Raoul Wallenbergs namn förtjänar att flyga världen runt som en påminnelse om vad en enskild människa kan uträtta i humanismens namn.

Många länder har hedrat sina mest förtjänta medborgare genom att uppkalla landets viktigaste flygplatser efter dem: Charles de Gaulle (Paris), John F Kennedy (New York), Willy Brandt (Berlin), John Lennon (Liverpool), Lech Walesa (Gdansk) är exempel på det.

Läs hela artikeln här.

Blev under dagen rejält debatt om förslaget, som verkade väcka en hel del känslor både postiva och negativa. Flera medier skrev också om förslaget; Aftonbladet, SvD, Expressen, Fria tider, Dagens opinion

Var social, dela med dig!