Nätets baksida

Jag har skrivit om näthat och hot tidigare. Och kommer säkert göra det igen. Tycker dock det är bra att det blivit debatt om detta, fler behöver få upp ögonen för det hårda klimatet på nätet. Saker som sägs på nätet hade inte varit acceptabla på andra ställen och det känns inte alltid som att näthot och hat tas på allvar.  

ALLA bör se Uppdrag granskning. Har själv fått uppleva en hel del hat på nätet. Det är viktigt att våga anmäla till de sajter/bloggar/Facebook där det sker + till polisen. Viktigt att polisen gör utredningar och att åklagare lagför. Det är också viktigt att de som är aktörer på nätet känner ett ansvar. Har man en ett kommentarsfält under sina artiklar på sin sajt måste dessa modereras. Alla företag som finns på Facebook måste känna ett ansvar för vad som skrivs på deras sajter för att ge några exempel. Sen handlar det också om den tonen som vi alla själva använder, viktigt med respekt och hänsyn. Vi kan tycka olika men bemöt då med motargument inte sexism och hot.  

Tryckfrihetskommitténs förslag innebär att åtalsbegränsningen justeras så att även ärekränkning på nätet kan komma att falla under allmänt åtal framöver. Det kommer leda till att den målsägande inte alltid kommer vara tvungen att driva processen själv och kan leda till att fler får upprättelse genom rättsprocess. Räcker det inte måste vi skärpa lagen. När åtalsbegränsningen justeras kommer förhoppningsvis fler fall till domstol. Sen vill jag att vi har lagstiftning som fångar in fler integritetskränkningar på nätet. Jag tycker lagstiftningen behöver ses över utifrån den tekniska utveckling som skett, idag är det svårt få någon fälld för förtal eller hot på nätet. Kristdemokraterna hade gärna sett en tydligare lagstiftning om integritet på nätet, reserverade sig tillsammans med ordförande för Tryck- och yttrande frihetsutredningen. Nu är förslaget ute på remiss och bland annat Datainspektionen har varit tydlig att de framför vill ha en ny lag för näthat – en generell straffbestämmelse som kriminaliserar grova kränkningar på webbplatser.

Skyddet för personen är för svagt idag. Jag ser ett stort problem i att hat och kränkningar på nätet också leder till att folk censurerar sig, jag vet politiker som inte skriver om invandring eller integration för att de inte orkar med alla kommentarer fyllda med hot och hat som följer.

Lyssna på mig i Studio Ett om #näthat

Det är viktigt att ta krafttag mot kränkningar på nätet – uppenbart vi idag inte kommer åt detta på det sättet som vi skulle behöva. Alla förslag är välkomna, vi behöver verkligen titta mer på trygghet på nätet.

Update:

Var med i Gomorron Sverige imorse, se här och SVT skriver om att jag vra tydligt, vi måste vända på alla stenar nu, först se över lagen om förtal/förolämpning och sedan få till fler internationella avtal. Polisen ska finnas där människor finns. Vare sig man är 14 år och sitter vid sin dator, man är 30-årig riksdagsledamot eller 50-årig ledarskribent, alla måste känna att de har ett stöd. Polisen kan också likt Uppdrag granskning vara proaktiva och ringa upp dem som skriver hot på nätet, alla är inte anonyma.

När man får mycket stöd och #nätkärlek är det också lätt att vara öppen och tydlig med #näthatet uttalar mig i Expressen.  
Update:

Jag är med i Medierna P1 om näthat, 19 min och 30 sek.

Update:

Niklas Svensson skriver en krönika om hat och trakasserier som jag är citerad i.

Var social, dela med dig!
, ,